Socialistii spanioli au prezentat, la sfarsitul saptamanii trecute, in parlament, un proiect de lege prin care romanii care muncesc legal in Spania ar putea vota la alegerile locale de anul viitor.

Daca proiectul va fi aprobat de Legislativ, milioane de imigranti, printre care si cei aproximativ 200.000 de romani, cu forme legale, ar putea beneficia de aceasta masura. In anumite orase, ponderea rezidentilor romani este atat de mare incat optiunile lor ar putea influenta considerabil rezultatele.

Laura Andronescu, vicepresedinte al Federatiei Asociatiilor Romanilor Imigranti din Spania, spune ca, dupa aprobarea documentului, imigrantii ar putea actiona pentru a primi mai multe drepturi. Guvernul spaniol vrea ca cetatenii straini care traiesc legal in Spania sa poata vota in cadrul alegerilor municipale din 2007 si pentru aceasta va demara incheierea unor acorduri cu tarile din care provine cel mai mare numar de rezidenti. Masura pe care o au in vedere autoritatile iberice ar putea privi aproximativ 2 milioane de straini noncomunitari care traiesc si lucreaza in Spania. Astfel de acorduri au fost semnate deja cu Argentina, Venezuela, Chile, Uruguay si Columbia, dar ele nu au fost inca ratificate.

Drept de a alege si de a fi alesi

Purtatorul de cuvant al Stangii Unite, Joan Herrera, a declarat ca "imigrantii nu pot servi numai la plata taxelor, ci trebuie sa aiba si dreptul de a alege si de a fi alesi". Herrera a mai spus ca propunerea de lege este o modalitate "de a evita xenofobia". Data adoptarii acestui proiect de lege nu se cunoaste, dar, potrivit AFP, este foarte probabil sa se aprobe deoarece mai multi lideri ai opozitiei au declarat ca vor sustine initiativa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.