Locuitorii din Zimbabwe sarbatoresc desprohibirea magiei, americanii se lasa prinsi in mrejele ei, iar englezii se chinuiesc sa combata efectele. Noi o incurajam, dar nu tocmai pe fata.

Amendamentele aduse recent codului penal din Zimbabwe scoate din ilegalitate practica magiei, informeaza BBC.

Voodoo pe rupte

Din iulie, guvernul tarii recunoaste existenta fortelor supranaturale, dar ii pedepseste pe cei care le utilizeaza pentru a dauna semenilor lor. In 1899, englezii, satui de vinatorile de vrajitoare de pe vechiul continent, au stipulat ca este un delict sa acuzi pe cineva de practici oculte. Noua lege da liber vindecatorilor traditionali, ba chiar legitimeaza practici ca divinatia, spiritismul, ghicitul in oase si utilizarea unor materiale ca prafuri sau fetisuri (denumite "muti") pentru a asigura sexul dorit al copilului. Legea lasa in schimb loc de interpretare in ceea ce priveste alte obiceiuri.

De exemplu, nu e clar daca obiectele rituale plasate de sot in dormitor pentru a securiza fidelitatea nevestei sint legale sau nu, mai ales pentru ca ele i-ar putea face rau consoartei in caz de adulter. Sub noua lege, acuzarea cuiva de practici oculte daunatoare nu va fi usoara, tocmai pentru ca tribunalul va cere doua seturi de dovezi: unul pentru a demonstra ca persoana in cauza are puteri supranaturale, celalalt pentru a atesta ca le foloseste pentru a-i face rau cuiva. Se estimeaza ca martori in astfel de procese vor fi tot vindecatorii traditionali, incintati sa saboteze astfel concurenta.

Copii abuzati de dragul magiei

Si in Marea Britanie vrajitoria e la ordinea zilei. Ieri, Departamentul de Educatie din Anglia a dat un raport privitor la legatura dintre abuzuri asupra copiilor si vrajitorie. Cercetarea a fost comandata inca din 2000, cind o fetita din Coasta de Fildes, Victoria Climbie, a decedat in urma torturilor administrate de matusa ei, care o credea posedata si o "vindeca" in acest mod. Concluziile raportului arata insa ca, din 30.700 de copii plasati sub protectie de catre autoritati, doar 38 de cazuri au suferit abuzuri sub prezumtia de a fi "posedati" sau "vrajiti". Cei mai multi proveneau din familii de migranti aflate la prima sau a doua generatie, locuind in Londra. Majoritatea copiilor abuzati sub acuzatia de vrajitorie erau de fel din Congo, Nigeria si Asia de Sud.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.