Fostul premier interimar Iyad Allawi a declarat BBC-ului ca Irakul nu a atins inca punctul de la care nu mai exista intoarcere, dar se indreapta spre o posibila fragmentare si conflictele sectare s-ar putea extinde si peste granite. Statele Unite si Marea Britanie au negat in repetate rinduri ca in Irak s-ar fi declansat un razboi civil, dar Allawi a sugerat ca nu exista alt mod de a caracteriza actuala situatie.

Analistii politici spun ca declaratiile lui Allawi s-ar putea inscrie in diferitele manevre legate de negocierile in curs privind formarea guvernului.

Ciclu de represalii

Intre timp, cel putin 12 persoane au fost ucise intr-o serie de incidente violente in nordul Irakului.

Vorbind militarilor britanici la Basra, ministrul britanic al apararii John Reid a insistat ca teroristii nu au reusit in incercarea de a impinge Irakul catre razboi civil.

Declaratia ministrului britanic se refera la faptul ca distrugerea lacasului siit de la Samarra la 22 februarie a generat un ciclu de represalii, razbunari inter-sectare, care i-au facut pe observatori sa se gandeasca la pericolul unui razboi civil.

Noi violente duminica

Operatiunea Swarmer, condusa de Statele Unite contra insurgentilor si luptatorilor straini langa Samarra, a intrat in a patra zi. Potrivit politiei irakiene, cel putin opt civili au fost ucisi cand fortele americane au deschis focul, ripostand unui atac in orasul Dhuluiya, la nord de Bagdad.

Indivizi inarmati au ucis trei politisti in orasul Mosul din nordul tarii. Doua atacuri cu bombe au ucis un politist si au ranit 12 persoane la Baquba, oras la nord-est de Bagdad.

A fost relatata explozia unui obuz de mortier in orasul Kerbala din sudul Irakului, in timpul unuia din evenimentele importante ale calendarului religios siit. Potrivit relatarilor, nu au fost victime.

Conflictele inter-sectare se vor raspandi, afirma Allawi

Iyad Allawi, care conduce formatiunea Lista Nationala Irachiana, o alianta laica
formata din politicieni suniti si siiti, a declarat intr-un interviu la BBC ca ar fi o greseala sa fie subestimate problemele din Irak.

Este o nenorocire ca ne aflam in razboi civil. Pierdem in fiecare zi 50 sau 60 de oameni in medie in toata tara, daca nu mai mult. Daca asta nu inseamna razboi civil, atunci Dumnezeu stie ce inseamna razboi civil, a spus Allawi.

Fostul premier interimar a adaugat ca s-ar putea ca un guvern de unitate nationala sa nu fie "o solutie imediata" la problemele tarii.

Tara se indreapta spre un "punct fara intoarcere", care daca va fi atins, se va ajunge la scindarea tarii, a mai spus Allawi. "Nu va fi doar o dezintegrare a Irakului. Conflictele inter-sectare se vor raspandi in toata regiunea si chiar Europa si Statele Unite nu vor scapa de violenta care va rezulta de aici", a mai spus Iyad Allawi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.