O oarecare stare de iritare si nedumerire pluteste pe coridoarele puterii de la Chisinau. Incepand din acest an, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a introdus pentru diplomatii straini acreditati in aceasta tara noi reguli de deplasare in Transnistria. Concret, orice vizita in teritoriile din stanga Nistrului va trebui anuntata cu 24 de ore inainte, in vederea obtinerii de permise speciale. E adevarat, nimeni nu garanteaza ca termenul impus va fi respectat: fiecare cerere va fi minutios analizata inainte ca solicitantul sa intre in posesia "biletului" de intrare in Transnistria.

Curiosi sa afle ce se ascunde in spatele acestei decizii ciudate, ziaristii nu au primit decat neputincioase si umile ridicari din umeri. Atat la Externe, cat si la biroul de presa al presedintiei. S-au eschivat de la orice comentarii inclusiv reprezentantii misiunilor diplomatice. "Am fost pusi la curent cu hotararea autoritatilor. Vom analiza lucrurile", a fost raspunsul celor intervievati. Este de la sine inteles ca noile norme vor complica activitatea diplomatilor care, prin natura functiei, sunt nevoiti sa treaca frecvent Nistrul, fiind vorba, in primul rand, de emisarii Rusiei si Ucrainei, precum si de responsabilii OSCE implicati in operatiunile de pace si in procesul de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol.

In opinia unuia dintre liderii aliantei opozitiei - "Patria", Victor Morev, demersurile intreprinse de puterea comunista sunt menite sa blocheze definiv eforturile de rezolvare a conflictului din zona, cu modificarea formatului pentagonal al negocierilor, in ajunul alegerilor parlamentare programate pentru 6 martie. Intre timp, valabilitatea pasapoartelor sovietice a fost prelungita, prin decizie guvernamentala, cu inca sase luni, pana la 1 iulie. S-a spus ca nu e timp si personal pentru intocmirea noilor acte. In ajun, presedintele Vladimir Voronin subliniase ca parteneriatul strategic al Moldovei cu Rusia nu trebuie sa jeneze integrarea europeana. Mai mult, a zis el, Chisinaul se straduieste sa duca mai departe "parteneriatul strategic cu Rusia", incercand, in acelasi timp, sa se alinieze standardelor UE si sa amelioreze relatiile cu Romania si Ucraina.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.