Ministrul rus al Aprrii, Serghei Ivanov, consider c extinderea Alianei Nord-Atlantice i amplasarea unor instalaii pentru sistemul american antirachet in estul Europei constituie pericole majore la adresa securitii Rusiei.

O serie de activiti ale NATO constituie o ameninare pentru securitatea Rusiei, a declarat, ieri, ministrul rus al Aprrii, Serghei Ivanov, aflat intr-o vizit oficial la New York.

"Exist citeva probleme in cooperarea Rusiei cu NATO. Mai multe activiti au loc in apropierea Rusiei i acestea pot fi interpretate ca o ameninare la adresa noastr", a spus ministrul rus, citat de agenia Interfax.

Printre aceste ameninri figureaz extinderea Alianei ctre est i posibila amplasare de rachete in anumite ri din Europa rsritean, care au devenit recent membre ale NATO, a precizat Ivanov. "Sintem parteneri ai NATO, dar nu vedem nici un sens in extinderea Alianei. De asemenea, informaiile asupra unei posibile amplasri, in estul continentului, de instalaii americane pentru lansarea de sisteme antirachet reprezint, in mod incontestabil, o surs de preocupare", a mai spus Ivanov.

In continuare, ministrul rus s-a artat ingrijorat i de prezena american in spaiul Comunitii Statelor Independente.

Ton militar agresiv la Kremlin

Strategia aleas de administraia Bush pentru redesfurarea contingentelor Statelor Unite i, mai ales, perspectiva instalrii in Europa a celui mai amplu dispozitiv antirachet al americanilor, din afara teritoriului lor, au readus la Kremlin discuiile despre relansarea rzboiului rece. Liderii rui au adoptat un ton agresiv, imediat dup ce Pentagonul a anunat cea mai important restructurare militar american in strintate din ultimii 15 ani.

Noile planuri ale armatei americane prevd redistribuirea in puncte-cheie ale continentului european a unor fore reduse ca dimensiuni i extrem de mobile, pentru obinerea unui timp foarte redus de reacie in faa ameninrilor teroriste din Orientul Mijlociu i Asia Central.

Concomitent cu inchiderea unor baze importante din Europa de Vest, armata american va dezvolta amplasamente militare mai mici, dotate cu tehnologie ultraperformant, pe teritoriile noilor state membre ale Alianei Nord-Atlantice din estul continentului, intre care Romania i Bulgaria. De asemenea, Pentagonul are in vedere constituirea unor "platforme de operaiuni avansate" - care nu au statut de baze permanente - in foste republici sovietice, utilizate pentru trimiterea de trupe sau alimentarea cu combustibil a avioanelor de lupt.

Moscova se teme de scutul antirachet

In pofida asigurrilor oferite de Casa Alb, marea ingrijorare a Moscovei fa de noua strategie militar a Washingtonului este ins perspectiva instalrii, in Europa i Asia, a unei reele de baze integrate in controversatul program american de aprare antirachet (MD). Polonezii i cehii se afl in negocieri avansate cu Pentagonul asupra posibilitii amplasrii de staii radar incluse in MD, Varovia oferindu-se chiar s gzduiasc un interceptor de rachete. Potrivit publicaiei "The Guardian", Statele Unite au mai abordat Ungaria, Romania i Bulgaria pentru cooptarea acestora in programul MD.

De cealalt parte, Kremlinul a avertizat c dispune de o nou generaie de rachete, capabile s strpung MD.