Ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov, consideră că extinderea Alianței Nord-Atlantice și amplasarea unor instalații pentru sistemul american antirachetă in estul Europei constituie pericole majore la adresa securității Rusiei.

O serie de activități ale NATO constituie o amenințare pentru securitatea Rusiei, a declarat, ieri, ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov, aflat intr-o vizită oficială la New York.

"Există citeva probleme in cooperarea Rusiei cu NATO. Mai multe activități au loc in apropierea Rusiei și acestea pot fi interpretate ca o amenințare la adresa noastră", a spus ministrul rus, citat de agenția Interfax.

Printre aceste amenințări figurează extinderea Alianței către est și posibila amplasare de rachete in anumite țări din Europa răsăriteană, care au devenit recent membre ale NATO, a precizat Ivanov. "Sintem parteneri ai NATO, dar nu vedem nici un sens in extinderea Alianței. De asemenea, informațiile asupra unei posibile amplasări, in estul continentului, de instalații americane pentru lansarea de sisteme antirachetă reprezintă, in mod incontestabil, o sursă de preocupare", a mai spus Ivanov.

In continuare, ministrul rus s-a arătat ingrijorat și de prezența americană in spațiul Comunității Statelor Independente.

Ton militar agresiv la Kremlin

Strategia aleasă de administrația Bush pentru redesfășurarea contingentelor Statelor Unite și, mai ales, perspectiva instalării in Europa a celui mai amplu dispozitiv antirachetă al americanilor, din afara teritoriului lor, au readus la Kremlin discuțiile despre relansarea războiului rece. Liderii ruși au adoptat un ton agresiv, imediat după ce Pentagonul a anunțat cea mai importantă restructurare militară americană in străinătate din ultimii 15 ani.

Noile planuri ale armatei americane prevăd redistribuirea in puncte-cheie ale continentului european a unor forțe reduse ca dimensiuni și extrem de mobile, pentru obținerea unui timp foarte redus de reacție in fața amenințărilor teroriste din Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Concomitent cu inchiderea unor baze importante din Europa de Vest, armata americană va dezvolta amplasamente militare mai mici, dotate cu tehnologie ultraperformantă, pe teritoriile noilor state membre ale Alianței Nord-Atlantice din estul continentului, intre care Romania și Bulgaria. De asemenea, Pentagonul are in vedere constituirea unor "platforme de operațiuni avansate" - care nu au statut de baze permanente - in foste republici sovietice, utilizate pentru trimiterea de trupe sau alimentarea cu combustibil a avioanelor de luptă.

Moscova se teme de scutul antirachetă

In pofida asigurărilor oferite de Casa Albă, marea ingrijorare a Moscovei față de noua strategie militară a Washingtonului este insă perspectiva instalării, in Europa și Asia, a unei rețele de baze integrate in controversatul program american de apărare antirachetă (MD). Polonezii și cehii se află in negocieri avansate cu Pentagonul asupra posibilității amplasării de stații radar incluse in MD, Varșovia oferindu-se chiar să găzduiască un interceptor de rachete. Potrivit publicației "The Guardian", Statele Unite au mai abordat Ungaria, Romania și Bulgaria pentru cooptarea acestora in programul MD.

De cealaltă parte, Kremlinul a avertizat că dispune de o nouă generație de rachete, capabile să străpungă MD.