Presupusul lider al rapitorilor de la un complex de expoatarea gazelor, in Algeria, a amenintat ca va "detona" ostaticii daca armata algeriana se apropie prea mult de uzina, intr-o inregistrare difuzata sambata.

In acest mesaj audio, difuzat de catre agentia mauritana de presa ANI, Abdelrahmane, alias "Nigerianul", presupusul lider al comandoului alcaruit din aproximativ 40 de persoane, a anuntat, de fapt joi, ca armata algeriana incercuia complexul de la In Amenas (la 1.300 de kilometri sud-est de Alger), dupa ce a efectuat primul asalt.

Potrivit lui Abdelrahmane, jumatate dintre rapitori si 35 de ostatici au fost ucisi in acest asalt.

"Anumiti ostatici sunt inca in viata si sunt retinuti de catre unii dintre fratii nostri in complexul de exploatarea gazelor, Allah fie laudat", declara el, potrivit unei traduceri efectuate de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Pe Allah, ii vom detona daca armata algeriana se apropie de noi", a avertizat el, potrivit MEDIAFAX.

Forte speciale din cadrul armatei algeriene au lansat asaltul final sambata, punand capat unei spectaculoase luari de ostatuci care a antrenat moartea a 23 de cetateni straini si algerieni, dintre care sapte au fost executati de catre rapitori.

Mai multi fugari au povestit ca ostaticii au fost obligati sa poarte centuri de explozibili si au fost urcati in camioane-capcana. Intre ostaticii confirmati morti pana sambata de catre tarile lor figureaza cetateni din Franta, Statele Unite, Romania si Marea Britanie.

Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenentii algerianului Moktar Belmokhtar. Acest fost lider Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat luarea de ostatici in numele gruparii sale, "Semanatari cu sange".

Moktar Belmokhtar a declarat ca luarea de ostatici reprezinta, intre altele, o masura de represalii fata de o interventie militara franceza in Mali, care a beneficiat de o sustinere logistica din partea Algerului.

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.