Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit cu două zile. Alți 11 ostatici au fost eliberați de gruparea islamistă în cursul zilei de ieri în baza discuțiilor cu Tel Avivul. Este vorba despre 9 copii și 2 femei, mame, care s-au întors acasă după 52 de zile de teroare. 5 dintre cei eliberați au legături cu România.

Armistițiu Israel - Hamas: 5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România

Alți 11 ostatici au fost eliberați de Hamas după 52 de zile cumplite. Printre ei se numără Sharon Aloni Cunio, şi fiicele ei, gemenele Emma şi Yuli în vârstă de numai 3 ani. Sharon este fiica unui român şi a fost răpită împreună cu aproapte toată familia din Nir Oz în timpul asaltului Hamas din 7 octombrie. Soțul ei a rămas în mâinile Hamas, în timp ce sora ei, Daniela, și fiica acesteia, Emilia, au fost eliberate vineri, în prima zi de armistițiu.

Din calvar au mai scăpat soția și fiicele unui alt ostatic cu origini românești, Ronen Engel. Acesta a fost răpit din Israel împreună cu soția lui, Karina, și cele două fiice, Mika și Yuval tot din Kibbutzul Nir Oz. Cele trei au fost eliberate de terorişti aseară. Ronen este în continuare ţinut prizonier. Este diabetic şi dependent de insulină şi nimeni nu ştie dacă are acces la tratament.

În total, 51 de israelieni au fost eliberați în cele 3 zile de armistițiu: 13 ostatici au fost eliberați vineri, 13 sâmbătă, 14 duminică și 11 în ziua de luni. Separat, teroriștii au mai lăsat să plece 17 cetățeni thailandezi, un filipinez și un rus, pe care au anunțat că l-au eliberat în mod special pentru președintele Vladimir Putin.

Cel puțin 170 de ostatici sunt în continuare în mâinile Hamas

În captivitate mai sunt peste 170 de ostatici. Printre ei și patru cetățeni români. Statele Unite ale Americii vor să intervină pentru ca pacea provizorie să dureze mai mult decât este stabilit acum. Casa Albă nu este sigură de reușită, dar speră ca amploarea atacurilor să nu afecteze refugiații.

„Continuăm să îndemnăm și vom continua să îndemnăm israelienii ca - în timp ce conduc operațiuni militare - să facă acest lucru cu cea mai mare grijă pentru viața civililor nevinovaţi”, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Palestinienii se tem ca atacurile să nu fie îndreptate asupra sudului Fâșiei Gaza, acolo unde s-au refugiat majoritatea civililor. Populația de acolo s-a dublat din clipa încheierii armistițiului de patru zile.

„Orice atac israelian, în loc să omoare un copil, va ucide doi. Deci, pentru noi, este important să încercăm să prelungim acest armistițiu cât mai mult posibil”, Riad al-Maliki, ministrul palestinian de Externe.

De cealaltă parte, Israelul nu dorește să renunțe la atacuri înainte de a pune la pământ gruparea palestiniană. „Campania de a pune capăt Hamas și a aduce ostaticii noștri acasă se va relua imediat, odată cu încheierea pauzei de eliberare a prizonierilor”, Eylon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2023 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.