Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici este acuzat in special pentru masacrul de la Srebrenita din 1995.

"El a luat in mainile sale epurarea etnica a Bosniei", a declarat Dermot Groome, reprezentantul Biroului procurorului, la deschiderea procesului lui Ratko Mladici, in varsta de 70 de ani, la Haga. "El a participat deplin la o actiune criminala care era in curs", a adaugat acesta.

Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, a fost arestat

"Acuzarea va prezenta dovezi care vor demonstra fara indoiala mana generalului Mladici in fiecare dintre aceste crime"
, a dat asigurari Dermot Groome.

Ratko Mladici - "Macelarul din Balcani", devenit erou

Ratko Mladici, arestat la 26 mai 2011 in Serbia, dupa ce a fost cautat timp de 16 ani de justitia internationala, este acuzat de crime comise de trupele sale in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de persoane stramutate.

El pledeaza nevinovat la cele 11 capete de acuzare de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi si trebuie sa raspunda in special pentru masacrul de la Srebrenita, in care 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi de fortele sarbe din Bosnia. Acesta este cel mai grav masacru din Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie MEDIAFAX.

Mladici este judecat si pentru rolul sau in asediul asupra orasului Sarajevo, in timpul caruia 10.000 de civili au fost ucisi,
si pentru luarea de ostatici vizand 200 de militari si observatori ai ONU, in 1995.

Fostul general este judecat pentru aceleasi crime ca omologul sau politic Radovan Karadzici, in varsta de 66 de ani, judecat la Haga din octombrie 2009.

Cei doi au fost personaje-cheie, potrivit acuzarii, ale unei "actiuni criminale comune" al carei scop era sa inlature pentru totdeauna musulmanii si croatii din Bosnia de pe teritoriul revendicat de sarbii din Bosnia-Hertegovina.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.