Negocierile dintre Rusia si NATO privind sistemul de aparare antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite in Europa de Est sunt "aproape in impas".

"Nu am reusit, pentru moment, sa gasim solutii reciproc acceptabile. Situatia este aproape in impas", a declarat Serdiukov, deschizand o conferinta de doua zile asupra apararii antiracheta, la Moscova, la care participa oficiali NATO si tari din cadrul fostei Uniuni Sovietice, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusa.

Scutul antiracheta, problematic pentru Europa si Rusia

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie dintre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale, scrie MEDIAFAX.

NATO afirma ca acest sistem nu vizeaza Rusia
, ci o amenintare venind dinspre Orientul Mijlociu, in special din partea Iranului.

Moscova a amenintat cu activarea unui sistem antiracheta la Kaliningrad, o enclava rusa la portile Europei, in cazuul in care Statele Unite continua instalarea sistemului fara sa faca anumite concesii.

SUA vor oferi Rusiei garantii cu privire la scutul antiracheta

Moscova cere sa fie asociata la acest sistem antiracheta sau, in caz contrar, sa primeasca garantii ca acesta nu vizeaza capacitatea sa de disuasiune, inclusiv un acces la instalatiile Aliantei, cu scopul de a verifica acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.