Negocierile intre NATO si Rusia asupra dosarului scutului antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice in Europa nu progreseaza "prea mult".

"Sper in continuare ca vom fi in masura sa incheiem un acord cu Rusia asupra cooperarii in cadrul apararii antiracheta" pana la summitul NATO prevazut la sfarsitul lui mai la Chicago, in Statele Unite, a declarat Anders Fogh Rasmussen intr-o conferinta de presa.

"Dar trebuie sa recunosc ca nu am progresat prea mult pana in prezent", desi "au avut loc numeroase discutii", a adaugat el. "Aceste discutii vor continua", dar "este probabil" sa nu existe o reuniune NATO-Rusia in cadrul summit-ului din Chicago, "daca nu exista un acord" pana atunci, a aprecizat conducatorul Aliantei Nord-Atlantice.

Reuniunile cu Rusia sunt organizate in mod traditional la summit-urile NATO

Lansat in 2010, proiectul de scut antiracheta a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale.

NATO afirma ca sistemul vizeaza o amenintare venind dinspre Orientul Mijolociu

Moscova a amenintat ca va activa un sistem de alerta antiracheta la Kaliningrad, o enclava rusa in Uniunea Europeana (UE), in cazul in care Statele Unite continua crearea scutului fara concesii.

Anders Fogh Rasmussen a amintit ca proiectul adopta "o abordare in mai multe etape" pe o perioada de "opt pana la zece ani", iar prima punere in functiune operationala ar urma sa fie anuntata oficial la Chicago, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca liderii rusi isi vor da seama ca este si in interesul lor sa coopereze cu NATO in apararea antiracheta", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.