"IZBUCNIREA SI CONTINUAREA razboiului din Irak raspund intereselor insurgentilor Al-Qaida, ale lui Osama bin Laden, ale liderilor iranieni, precum si ale cercurilor extremiste din Israel si Palestina", a declarat generalul (r) William Odom, fostul sef al Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA). In cadrul unui seminar organizat de Fundatia Carnegie la Moscova, fostul sef al comunitatii de informatii americane a declarat ca Irakul este ,un loc foarte sigur pentru actiunile Al-Qaida si ale organizatiilor fundamentaliste".

Potrivit lui Odom, CIA a informat Congresul SUA si Administratia Bush cu privire la faptul ca in Irak exista tabere de pregatire unde sunt instruiti foarte multi luptatori straini. "Cu cat mai repede puterea politica din Irak este confiscata de un nou dictator, afirma Odom, cu atat aceasta tara va inceta sa mai fie o uzina pentru productia de teroristi." Fostul sef al NSA este convins ca in Irak asistam deja la un razboi civil, dat fiind faptul ca insurgentii au omorat mai multi irakieni decat soldati ai Coalitiei.

Din acest motiv, generalul afirma ca, imediat dupa parasirea tarii, guvernul legitim de la Bagdad va fi rasturnat de la putere, indiferent de cat timp va dura ocupatia, iar guvernul care va reusi sa mentina puterea, in mod logic, va fi unul antiamerican.

William Odom considera ca se poate iesi din situatia creata doar prin retragerea trupelor din Irak, reluarea legaturilor cu aliatii din Europa, restabilirea credibilitatii Consiliului de Securitate al ONU si formarea unei largi coalitii pentru stabilizarea spatiului cuprins intre Mediterana Occidentala si Afganistan. Pana cand Washington nu isi va retrage trupele si nu-si va recunoaste greseala, declara generalul, formarea unei astfel de coalitii este imposibila.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.