Sute de studenti straini, inclusiv romani, au protestat la o fabrica ce impacheteaza ciocolata in Hershey (Statele Unite) afirmand ca programul de vara care ar fi trebuit sa fie un schimb cultural i-a transformat in forta de munca ieftina, relateaza New York Times, in editia electronica.

Studenti din tari precum China, Nigeria, Romania si Ucraina au venit in Statele Unite printr-un program infiintat de Departamentul de Stat care le permite sa lucreze timp de doua luni si apoi sa calatoreasca in Statele Unite. Ei sustin ca se asteptau sa isi exerseze limba engleza, sa faca ceva bani si sa afle cum este viata in Statele Unite intr-o experienta culturala.

Aproximativ 400 de studenti au fost trimisi sa munceasca la ridicat cutii grele si impachetat dulciuri Reese, Kit-Kats si Almond Joys la o linie de productie rapida, multi dintre ei fiind nevoiti sa faca ture de noapte. Dupa deducerea taxelor asociate programului si pentru chirie, stundetii sustin ca multi dintre ei nu castiga nici pe departe suficienti bani pentru a-si acoperi cheltuielile efectuate in tarile de origine pentru obtinerea vizelor.

Harika Duygu Ozer, de exemplu, este o studenta din Istanbul in varsta de 19 ani ce a investit 3.500 de dolari in costurile programului si in a descoperi America. Acelasi lucru a patit si un student provenit din China, ce a platit pentru a primi viza 6.000 de dolari. Ce au intalnit in schimb?

  • "Stai cate opt ore in picioare", declara tinerii la unison. "Este groaznic pentru degetele si mainile tale, iar cand stai in picioare, de fapt, stai la un unghi de 90 de grade aplecat", citeaza New York Times.

In plus, si experienta lor in societatea americana a fost foarte diferita fata de ce se asteptau. "Nu exista niciun schimb cultural, niciunul", a declarat Zhao Huijiao, in varsta de 20 de ani, student la relatii internationale si originar din Dalien, China. "Este doar munca, munca mai rapida, munca", a adaugat el.

  • "De cand am venit aici am doar dureri de spate. Acum mi-e extrem de greu sa tin in mana un pix. Muschii mei sunt extenuati", a mai declarat Godwin Efobi, un tanar nigerian de 26 de ani, student la medicina in anul trei la universitatea din Ucraina.
In fiecare vara, Departamentul de Stat aduce cateva mii de studenti straini in Statele Unite in cadrul programului international Work and Travel. De-a lungul anilor, programul le-a oferit unor studenti din tari indepartate sansa de a fi inclusi in societatea americana de zi cu zi si de a-si face prieteni.
Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

Dar in ultimii ani, programul si-a atras critici din partea studentilor in legatura cu salariile mici si conditiile de munca neasteptat de dificile.

  • Protestul de la fabrica Palmyra este insa prima data cand studentii straini au declansat o greva pentru a protesta fata de angajator, informeaza MEDIAFAX.

John Fleming, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat ca oficialii stiu de protestul studentilor si au trimis reprezentanti la Hershey, unde isi are sediul compania de dulciuri, pentru a investiga situatia.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.