Un rom care a supravietuit Holocaustului a denuntat joi modul in care sunt tratati romii in Franta, Italia, Romania si Bulgaria, in primul discurs al unui membru al acestei comunitati sustinut cu ocazia comemorarii oficiale, la Berlin, a victimelor nazismului.

"In numeroase tari, suntem minoritatea cea mai veche. Dar sinti si romii sunt tratati in mod nedemn, mai ales in tarile din Europa de Est cum ar fi Romania sau Bulgaria", a declarat emotionat Zoni Weisz, un rom olandez a carui familie a fost exterminata aproape integral de nazisti, scrie MEDIAFAX.

"In unele tari din Europa de Vest ca Italia si Franta, suntem victime ale discriminarii, suntem exclusi si traim in conditii nedemne in ghetouri",
a adaugat olandezul, devenit gradinarul curtii regale olandeze si fiind foarte implicat in apararea romilor.

"Discriminarea, stigmatizarea si excluderea reprezinta pretul zilnic" platit de romi, a declarat el. "In unele restaurante reapar afise cu textul «Interzis tiganilor». Istoria se repeta", a adaugat Zoni Weisz in fata figurilor grave ale cancelarului Angela Merkel si deputatilor din Bundestag.

Franta a intensificat anul trecut expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria, generand critici si tensiuni puternice cu Bruxelles-ul. Comisarul european Viviane Reding a denuntat situatia "scandaloasa" a romilor din Europa, care traiesc "in saracie absoluta".


"Daca exista un rom in situatie ilegala ministrul de Interne are datoria de a-l repatria in Romania. Indiferent daca esti rom sau nu, normele Republicii trebuie respectate", a firmat Sarkozy, adaugand: "Nu am fost ales pentru a respecta legea? Vivianne Reding a facut o comparatie rusinoasa si deranjanta, nu numai pentru evrei, ci pentru toti cei care au trait Shoah".
Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

  • Italia a fost acuzata si ea de incalcarea drepturilor romilor, in special in privinta locuintelor.

Aceasta este prima data cand un rom este invitat de onoare la aceasta zi de comemorare a victimelor nazismului instaurata in 1996 in Germania, in ziua in care se aniverseaza eliberarea din lagarul de concentrare de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945.

Citeste mai multe despre situatia romilor in Europa in Dosarele 9AM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.