Ministrul francez de Externe i-a reprosat Comisarului pentru Comert ca si-a depasit mandatul, cind a anuntat ca UE poate renunta la 70% din subventiile pentru agricultori. In urma cu o saptamina, Chirac reprosa Comisiei ca nu se implica in problemele sociale.

Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a anuntat in cadrul negocierilor de la Organizatia Mondiala a Comertului ca UE este pregatita sa renunte la 70% din subventiile pentru agricultori. SUA se oferisera deja sa renunte la 60%. UE cheltuieste de trei ori mai mult decit SUA pe subventii in agricultura. Negocierile de la OMC sint menite sa ofere producatorilor agricoli din tarile in curs de dezvoltare o sansa de a patrunde pe piata mondiala. Ministrul francez de Externe, Philipe Douste Blazy, l-a criticat pe Mandelson ca nu a informat statele membre asupra etapelor negocierii. 13 state UE, in frunte cu Franta, ii reprosasera luni lui Mandelson ca a aratat prea devreme cit de jos este dispusa sa scada ajutoarele pentru fermieri.

Fermierii francezi, tinuti in brate

Franta va fi cea mai afectata de reducerea subventiilor, deoarece absoarbe cea mai mare parte a fondurilor UE pentru agricultura. 46% din bugetul Uniunii este alocat agriculturii. Actuala oferta a comisarului britanic Mandelson la OMC reprezinta o cifra cu 5% mai mare fata de cea anterioara. Comisarul vrea in schimb sa obtina facilitati pentru companiile industriale europene, pentru a putea patrunde pe imensele piete ale Indiei si Braziliei.

Esec european din cauza vacii franceze

Cuantumul subventiilor agricole a dus la esecul summit-ului UE din iunie, referitor la bugetul Uniunii. Marea Britanie a facut atunci presiuni pentru scaderea acestora, iar Franta s-a opus. Proiectul de reforma al Politicii Agricole Comune, redactat in 2003, prevede o regindire a modalitatii de acordare a subventiilor pentru agricultura, ce ar permite scaderea substantiala a acestora.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.