Ministrul francez de Externe i-a reprosat Comisarului pentru Comert ca si-a depasit mandatul, cind a anuntat ca UE poate renunta la 70% din subventiile pentru agricultori. In urma cu o saptamina, Chirac reprosa Comisiei ca nu se implica in problemele sociale.

Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a anuntat in cadrul negocierilor de la Organizatia Mondiala a Comertului ca UE este pregatita sa renunte la 70% din subventiile pentru agricultori. SUA se oferisera deja sa renunte la 60%. UE cheltuieste de trei ori mai mult decit SUA pe subventii in agricultura. Negocierile de la OMC sint menite sa ofere producatorilor agricoli din tarile in curs de dezvoltare o sansa de a patrunde pe piata mondiala. Ministrul francez de Externe, Philipe Douste Blazy, l-a criticat pe Mandelson ca nu a informat statele membre asupra etapelor negocierii. 13 state UE, in frunte cu Franta, ii reprosasera luni lui Mandelson ca a aratat prea devreme cit de jos este dispusa sa scada ajutoarele pentru fermieri.

Fermierii francezi, tinuti in brate

Citeste si:

Franta va fi cea mai afectata de reducerea subventiilor, deoarece absoarbe cea mai mare parte a fondurilor UE pentru agricultura. 46% din bugetul Uniunii este alocat agriculturii. Actuala oferta a comisarului britanic Mandelson la OMC reprezinta o cifra cu 5% mai mare fata de cea anterioara. Comisarul vrea in schimb sa obtina facilitati pentru companiile industriale europene, pentru a putea patrunde pe imensele piete ale Indiei si Braziliei.

Esec european din cauza vacii franceze

Cuantumul subventiilor agricole a dus la esecul summit-ului UE din iunie, referitor la bugetul Uniunii. Marea Britanie a facut atunci presiuni pentru scaderea acestora, iar Franta s-a opus. Proiectul de reforma al Politicii Agricole Comune, redactat in 2003, prevede o regindire a modalitatii de acordare a subventiilor pentru agricultura, ce ar permite scaderea substantiala a acestora.