Opozanta birmana Aung San Suu Kyi, eliberata sambata, dupa sapte ani de arest la domiciliu, a facut apel la o "revolutie non-violenta" in Myanmar, afirmand ca este sigura ca democratia va ajunge sa triumfe, mai devreme sau mai tarziu, in tara sa.

Intr-un interviu publicat pe site-ul BBC, Aung San Suu Kyi, in varsta de 65 de ani, a subliniat ca este pregatita sa profite de cea mai mica ocazie pentru a discuta cu junta militara, aflata la putere, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

(Clic aici pentru a vedea interviul cu disidenta Aung San suu Kyi)

"Nu doresc caderea (regimului) militarilor", a dat asigurari ea. "Eu doresc ca militarii sa se ridice la deplina demnitate a profesionalismului si patriotismului autentic. (...) Ceea ce vor oamenii este evident: oamenii vor o viata mai buna, bazata pe securitate si libertate", a spus ea in acest interviu acordat la sediul partidului ei, Liga Nationala pentru Democratie (LND).

Ea a subliniat ca doreste un sfarsit non-violent al regimului militar actual. "Noi trebuie sa incercam, de asemenea, sa facem astfel" incat sa se ajunga la aceasta "revolutie non-violenta", a adaugat ea, declarandu-se sigura ca Myanmar va cunoaste, intr-o buna zi, democratia, chiar daca ea nu stie cand.

Kyi a petrecut mai multe ore la sediul LND, intalnindu-se cu liderii regionali ai partidului, si si-a incheiat prima zi de lucru dupa eliberare printr-o vizita la o manastire din Yangon.

Ea a anuntat, totodata, ca nu este supusa vreunor restrictii dupa eliberare, avertizand, totodata, junta asupra consecintelor unei noi detentii.

Duminica, in prima sa conferinta de presa in libertate, opozanta a reiterat o cerere formulata, fara rezultat, la sfarsitul lui 2009, de a se intalni, in privat, cu generalisimul Than Shwe, comandantul juntei. De asemenea, ea a lansat un apel la unitatea opozitiei.

Aung San Suu Kyi a petrecut aproximativ 15 din ultimii 21 de ani privata de libertate.

Eliberarea sa, sambata, a provocat o usurare prudenta in randul comunitatii internationale. Numeroase capitale au cerut juntei sa-i elibereze si pe ceilalti aproximativ 2.200 de detinuti politici.

Citeste si:
Orban: pentru mine democrația este fundamentală; declarațiile lui...
Orban: pentru mine democrația...

Cititi si: Aung San Suu Kyi, simbolul democratiei birmane, a fost eliberata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.