Sustinatorii opozantei Aung San Suu Kyi, din Myanmar, le-au dus vineri calugarilor budisti alimente drept ofranda, la Yangon, pentru a marca astfel ziua de nastere a acesteia, celebrata de altfel in intreaga lume, relateaza AFP.
Suu Kyi, singura laureata a premiului Nobel pentru pace privata de libertate, urma sa isi petreaca vineri ziua de nastere la inchisoarea din Insein, la nord de Yangon, unde este judecata din luna mai pentru ca, potrivit armatei, ar fi intrat in contact cu un american, incalcand astfel regulile arestului la domiciliu, potrivit NewsIn.

Masurile de securitate au fost consolidate in jurul sediului Ligii Nationale pentru Democratie (LND), partidul condus de Suu Kyi, unde sustinatorii ei le-au oferit alimente calugarilor budisti si au inaltat baloane in aer, potrivit unor martori oculari.

Nu este insa prima oara cand Suu Kyi nu isi sarbatoreste ziua de nastere in libertate, avand in vedere ca este privata de acest drept de 13 ani din ultimii 19.

LND a obtinut victoria la alegerile din 1990, insa generalii au refuzat sa recunoasca rezultatele, iar Suu Kyi a fost arestata in repetate randuri dupa aceea. Incepand din 18 mai, opozanta face obiectul unui proces care a provocat indignarea comunitatii internationale. Ea este acuzata ca ar fi comunicat cu un mormon american, care a intrat in locuinta sa dupa ce traversase inot lacul din jurul casei. Astfel, Suu Kyi este pasibila de o pedeapsa de cinci ani de inchisoare si risca sa fie inlaturata din nou de pe scena politica de catre regimul militar, avand in vedere ca anul viitor vor avea loc noi alegeri.

Cu o zi inainte ca Suu Kyi sa implineasca 64 de ani, americanii si europenii s-au mobilizat in favoarea eliberarii acesteia, comparata adeseori cu sud-africanul Nelson Mandela. De exemplu, la Washington, Departamentul de Stat a cerut eliberarea "imediata" a laureatei premiului Nobel, precizand ca Suu Kyi si-a "consacrat intreaga viata pentru a realiza o schimbare democratica si un progres in Myanmar".

La Bruxelles, intr-un text de 64 de cuvinte care simboliza cei 64 de ani ai lui Suu Kyi, liderii UE urmau sa le ceara vineri autoritatilor sa o "elibereze imediat si fara conditii", adaugand ca in caz contrar le vor fi impuse noi sanctiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.