Franta va face in asa fel incat decizia europeana cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sa nu fie luata pana in vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

"Trebuie sa fim vigilenti" cu privire la extinderea la Romania si Bulgaria "care spera sa adere la spatiul Schengen in martie", a explicat Lellouche in fata Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Nationala, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

"Aceasta extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnica in curs de doi ani" si, la fel ca Olanda, "suntem favorabili unei amanari a acestei decizii cel putin pana la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare si verificare, din vara lui 2011", a declarat el.


Lellouche a evocat ca probleme "supravegherea reala si eficienta a frontierelor exterioare ale UE" si "lupta impotriva coruptiei". Rapoartele periodice sunt "ingrijoratoare", a declarat el.

El a evocat "cresterea observata a fluxului de imigranti ilegali prin Turcia catre frontierele bulgare si romane". "Frontiera romano-moldoveneasca este in continuare controlata deficitar din cauza acordarii cetateniei romane moldovenilor, a «gaurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist si a nivelului de coruptie din Ucraina vecina", a adaugat el.

"Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi o decizie politica a Consiliului, luata in unanimitate", a amintit el.

In timp ce Franta a fost criticata vehement in aceasta vara in Europa pentru expulzarea romilor catre Romania si Bulgaria, Lellouche a deplans incapacitatea Guvernului roman de a lua masuri eficiente pentru integrarea acestei comunitati.


Cititi si: Ungaria ne promite ajutor la intrarea in Schengen

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Romania, tot mai aproape de Spatiul Schengen

Merkel: Aderarea Romaniei la Schengen nu depinde de romi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.