Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, ca Ungaria, care va detine viitoarea presedintie in exercitiu a UE, simte ca are o misiune in a face mai mult pentru aderarea Romaniei la Schengen si va face totul ca Romania sa adere la acest Spatiu in prima jumatate a anului viitor.

Primul-ministru ungar a avut luni, la Bucuresti, o intrevedere cu premierul Emil Boc, in marja Summit-ului Dunarii.

"I-am spus primului-ministru ca Ungaria simte ca o misiune a sa ca in urmatorul semestru sa faca mult pentru aderarea la Schengen. Dorim ca acest proces de aderare la Schengen sa se incheie cu succes. Vedem ca Romania a facut totul in acest scop. Eu, personal, in colaborare cu domnul prim-ministru, voi face totul ca, pe baza activitatii depuse, sa se realizeze aderarea Romaniei in Spatiul Schengen in urmatorul semestru", a spus Orban dupa intrevederea cu Emil Boc, transmite MEDIAFAX.

Intrebat ce ar putea face Ungaria pentru Romania din proprie experienta pentru aderarea la Schengen, Orban a aratat ca este vorba de o performanta a Romaniei pe baza activitatii depuse.

"Pe aceste argumente are dreptul, deci nu este vorba de o solicitare, este vorba de un drept", a spus Orban.

Premierul roman a declarat, la randul sau, ca apreciaza pozitia corecta a Ungariei cu privire la Spatiul Schengen si ca autoritatile de la Bucuresti sunt constiente de responsabilitatea faptului ca Romania va fi granita externa a UE.

Boc s-a aratat convins ca Ungaria, ca detinatoare a presedintiei UE, va sprijini Romania in vederea "echilibrului si tratamentului corect" in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen.

"Din acest punct de vedere nu am cerut si nu vom solicta niciun fel de concesie cu privire la indeplinirea criteriilor tehnice de aderare la Spatiul Schgengen. Ceea ce a am solicitat a fost doar o evaluare obiectiva europeana, tinand cont de conditiile tehnice si nu de impunerea altor conditionalitati politice, care nu au legatura cu Spatiul Schengen", a spus Boc.

Barroso, optimist in privinta aderarii Romaniei la Schengen

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.