In mod normal, negocierile dintre Ankara si Bruxelles privind aderarea Turciei la UE trebuie sa inceapa pe 3 octombrie. Dupa luni de discutii, de avertismente si de gesturi de bunavointa, Cei 25 au decis demararea acestui proces care oricum se anunta deosebit de anevoios si de lunga durata. Acum, cu doar cateva zile inainte de marea zi, totul pare sa se fi dat peste cap.

Turcia a amenintat din nou cu o deteriorare a relatiilor sale cu UE, in cazul unei modificari a cadrului de tratative. "Este evident ca decizia finala privind deplasarea la Bruxelles va fi adoptata o data cu limpezirea situatiei legate de statutul preconizatelor noastre discutii", declara ieri, vizibil iritat, purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Namik Tan.

Problema este ca UE nu a reusit sa se inteleaga asupra acestui document ce fixeaza criteriile directoare ale negocierilor. Astazi, ambasadorii tarilor membre urmeaza sa se reuneasca la Bruxelles in incercarea identificarii unui acord, conditie imperativa inaintea tratativelor. Pe acest fundal, ministrul britanic pentru afaceri europene, Douglas Alexander, a promis ca Londra, care asigura in prezent presedintia Celor 25, lucreaza "dur" pentru finalizarea documentului.

Potrivit unor surse diplomatice din Parlamentul European (PE), Austria, care ar dori includerea in text a unei alternative la aderare, este "izolata" in aceste convorbiri. Proiectul controversatului text, pus la punct de Comisia Europeana si care ar putea fi totusi amendat de UE pana luni, vorbeste de obiectivul aderarii si de un proces deschis si fara garantii. In acest context, Tan a exclus orice alta "formula sau propunere". "Suntem constienti de faptul ca negocierilor vor fi indelungate si presarate cu momente de tensiune, dar alta optiune la o aderare cu drepturi depline este absolut inacceptabila", a subliniat el. Intre timp insa, o rezolutie de factura consultativa adoptata de PE recomanda deschiderea negocierilor cu Ankara, insistand totusi ca, pe parcursul discutiilor, Turcia sa recunoasca genocidul armean si Republica Cipru. Altfel spus, nu avem incotro, incepeti discutiile, dar va prevenim ca nu se va ajunge nicaieri fara indeplinirea acestor doua conditii!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.