Uraganul Katrina a devenit un fenomen meteorologic al superlativelor, din nefericire neplacute. A fost cel mai puternic uragan care a lovit SUA, a provocat cea mai mare dislocare a populatiei de la Razboiul Civil incoace (peste jumatate de milion de persoane), a ucis, potrivit estimarilor, un numar record de oameni si a produs pagube de peste 30 miliarde de dolari.

Presedintele Bush s-a deplasat in statul Louisiana pentru a vedea urmarile dezastrului, iar Secretarul de Stat Condoleezza Rice s-a intalnit cu refugiati. Fortele speciale au inceput sa caute supravietuitori in fiecare casa din New Orleans, in timp ce Administratia de la Washington a admis ca numarul mortilor este de ordinul miilor.

Echipele de salvarea au inceput cursa contracronometru pentru gasirea eventualilor supravietuitori in orasul New Orleans, in zonele devastate de uraganul Katrina. Presa americana noteaza ca mai exista multi oameni care au rezistat uraganului si refuza sa-si abandoneze casele, desi aceastea sunt inundate sau distruse. Presedintele George W. Bush a plecat, ieri, spre Lousiana pentru a vizita regiunile afectate de uragan, aceasta fiind a doua sa vizita in zona din ultimele trei zile.

Potrivit BBC, strategia Administratiei de la Washington este de a demonstra mai multa eficienta in operatiunile de recuperare a supravietuitorilor pentru a-i convinge pe americani ca nu Casa Alba este vinovata pentru neregulile de pana acum. La finele saptamanii trecute, Bush a sugerat ca autoritatile locale ar fi facut unele greseli in gestionarea crizei, fapt ce a determinat-o pe Mary Landrieu, senator de Louisiana, sa afirme ca "il pocneste" daca mai zice asa ceva.

Membrii echipelor de salvare au o misiune dificila, pentru ca nu exista informatii despre numarul celor aflati inca in viata printre ruine. "Am vazut mai multe cadavre decat oameni in viata", a spus un voluntar, citat de BBC. Autoritatile locale au anuntat ca detin controlul asupra orasului New Orleans, dupa ce metropola a fost, pentru cateva zile, sub stapanirea bandelor de talhari. De asemenea, au inceput operatiunile de pompare a apei din centrul istoric al orasului, insa activitatea ar putea dura aproape trei luni.

Potrivit agentiei Reuters, uraganul Katrina a adus in discutie si o rana mai veche pentru americani: rasismul. Marea majoritate a victimelor uraganului sunt americani de culoare, ceea ce i-a determinat pe afro-americani sa acuze guvernul federal ca se ingrijeste mai mult de bogatii albi decat de saracii negri. Acuzatiile au fost respinse vehement chiar de secretarul de stat Condoleezza Rice, persoana de culoare cu cea mai inalta functie in Administratia Bush.

"Daca uraganul ar fi lovit o comunitate a albilor de conditie medie, din nord-est sau sud-vest, raspunsul lui Bush ar fi fost mult mai ferm", a apreciat Calvin Butts, presedintele consiliului Bisericilor din New York, citat de "The Observer". La randul sau, pastorul de culoare Jesse Jackson a comparat starea evacuatilor din New Orleans cu cea a sclavilor obligati sa traga la rame, pe vase. Teoria conspiratiei in randul po pulatiei afro-americane a inflorit dupa trecerea uraganului Katrina. Multi dintre cei care au scapat cu viata cred acum ca guvernul a inundat deliberat cartiere de negri din New Orleans pentru a evita distrugerea locuintelor albilor.

Pe de alta parte, reprezentantii companiilor de asigurari au inceput sa faca estimari ale nivelului pagubelor provocate de Katrina. Analistii spun deja ca uraganul Katrina ar putea fi cel mai costisitor din istoria SUA. Initial, pagubele au fost evaluate la 14 miliarde de dolari, insa acum au ajuns la peste 35 de miliarde de dolari. Ingrijorarea investitorilor legata de impactul negativ al uraganului Katrina asupra dezvoltarii economice a SUA a determinat cresterea pretului obligatiunilor de stat si deprecierea accentuata a dolarului, transmite Reuters.

Amploarea distrugerilor cauzate de Katrina si perturbarea grava a activitatilor din industria energetica americana i-au determinat pe unii economisti sa-si reduca estimarile privind cresterea economica a Statelor Unite.

"Impactul macroeconomic al uraganului Katrina rezida in daunele produse capacitatilor de rafinare, care au determinat cresterea la un nivel record a preturilor benzinei si altor produse energetice", potrivit JP Morgan, care si-a diminuat estimarea privind cresterea economiei americane de la 4% la 3,25%. Industria petroliera americana face inca eforturi pentru a reveni la normal, dupa furtuna care a inundat rafinariile, a intrerupt alimentarea cu energie electrica a sistemului de transport al titeiului prin conducte si a avariat platforme petroliere.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.