Cancelarul Gerhard Schroder a apasat puternic de acceleratia campaniei sale electorale, lansandu-se, la ultimul Congres al Partidului social-democrat de dinaintea alegerilor anticipate de la 18 septembrie, intr-un agresiv discurs impotriva principalilor lui adversari, crestin-democratii in frunte cu Angela Merkel.

Pentru Uniunile crestine CDU/CSU, "minciuna este precum aerul de respirat", iar ea propune modelul unei "societati reci, fara solidaritate si in acelasi timp inumana", a declarat Schroder. Aceste formatiuni politice vor chiar "sa spuna adio economiei sociale de piata care s-a bucurat de atata succes la noi in tara", a estimat cancelarul german. In fata celor 500 de delegati ai organizatiei sale, Schroder nu a avut cuvinte suficient de dure pentru a denunta "manevrele electorale la pret redus" ale dreptei.

Tonul voit virulent al lui Schroder a venit in dezacord cu tinuta mai degraba moderata a discursurilor de la inceputul campaniei, demarata cu dificultate din cauza pauzei estivale. Truc sau nu, se pare insa ca Schroder a gasit ecoul scontat, reusind sa convinga asistenta, care l-a aclamat indelung dupa o interventie de mai bine de o ora si jumatate, ca exista un viitor pentru social-democratie.

Sondajele prezic insa o infrangere zdrobitoare in timpul scrutinului de peste trei saptamani. Iesind din tacerea ei obisnuita, Doris Schroder, sotia cancelarului, a lansat, la randul ei, un val de acuzatii la adresa conservatoarei Merkel, favorita cursei electorale. Doris i-a reprosat contracandidatului sotului ei la cancelaria Germaniei ca, pe perioada cand a fost ministru pentru problemele femeii, a promovat o politica defavorabila, de fapt, femeilor. "Masurile adoptate de Merkel sunt, partial, responsabile de rata scazuta de natalitate din Germania", a spus Doris intr-un interviu pentru cotidianul "Die Zeit".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.