Romania si Grecia sunt incurajate sa se foloseasca de bunele relatii cu Serbia pentru a indemna autoritatile de la Belgrad sa angajeze un dialog cu Pristina, a declarat luni ministrul de externe, Teodor Baconschi, adaugand ca nu exista presiuni asupra tarilor care nu au recunoscut Kosovo.

Ministrul Baconschi a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles dupa reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe, ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a apreciat ca Romania nu a blocat consensul statelor membre si a acceptat limbajul declaratiei facute dupa emiterea avizului consultativ al CIJ privind independenta Kosovo, relateaza NewsIn.

"Impreuna cu Slovacia, Grecia, Cipru si Spania, ne-am reiterat pozitia nationala in aceasta privinta si am insistat pe vointa noastra de a ne folosi expertiza regionala pentru a facilita deschiderea unui dialog politic direct intre Belgrad si Pristina", a declarat Baconschi.

El a adaugat ca, impreuna cu ministrul grec de externe, a fost incurajat sa foloseasca bunele relatii cu Serbia pentru a indemna autoritatile de la Belgrad in angajarea unui dialog cu Pristina. "Sigur ca in discutii s-a pus in evidenta necesitatea de a tine Serbia pe traseul european, ea fiind un factor-cheie in stabilitatea Balcanilor Occidentali. Am subliniat, din punctul nostru de vedere, faptul ca parcursul european al Serbiei nu trebuie conditionat de recunoasterea Kosovo. Sunt doua chestiuni distincte", a mentionat Baconschi.


Ministrul de externe a mai afirmat ca la reuniunea de la Bruxelles in general, s-a degajat concluzia ca faza juridica a dezbaterii asupra statutului Kosovo s-a incheiat odata cu emiterea avizului Curtii de Justitie. "Trebuie sa revenim in arena politica pentru ca partile sa discute direct, sa isi asume responsabilitati, astfel incat securitatea regionala sa fie garantata si fiecare dintre statele din regiune sa nu iasa din ritmul unor viitoare negocieri pentru aderarea la UE", a precizat Baconschi.

Intrebat despre presiunile care, potrivit presei, s-ar face asupra celor cinci tari membre UE ce nu au recunoscut Kosovo, ministrul Teodor Baconschi a dat asigurari ca "nu a primit si nici am resimtit nicio forma de presiune directa sau indirecta" din partea partenerilor in ceea ce priveste pozitia nationala in domeniu. "Aliatii nostri stiu foarte bine care este pozitia statelor respective, se numara si Spania printre ele, am vorbit si cu Miguel Angel Moratinos, nu au nici cea mai mica intentie de a-si schimba pozitia. Sunt pozitii de principiu, asumate cu titlu national, ele nu impiedica procesul european de extindere, nu afecteaza stabilitatea regiunii si sunt intelese ca atare", a precizat seful diplomatiei romane.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...


In ceea ce priveste existenta unui plan comun privind Kosovo, Baconschi a spus ca "exista 22 de state membre UE care au recunoscut Kosovo, este deja o majoritate calificata, insa vom incerca cu realism sa construim un viitor comun si cu albanezii din Kosovo si cu sarbii".

Independenta Kosovo, declarata unilateral la 17 februarie 2008, a fost recunoscuta de 69 de state dintre cele 192 ale ONU. Printre ele se numara SUA si cea mai mare parte a membrilor UE. Singurele exceptii in Uniunea Europeana sunt Romania, Spania, Slovacia, Grecia si Cipru. Lor li se alatura, pe plan international, doi actori importanti - Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.