Separarea unilaterala a Kosovo de Serbia in 2008 nu a incalcat legea internationala, a anuntat joi Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga. Consecintele acestei decizii sunt nenumarate!

Decizia de joi a Curtii Internationale de Justitie de la Haga ar putea determina mai multe tari sa recunoasca noul stat.

Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si 22 dintre cei 27 de membri UE, cu exceptia Spaniei, Romaniei, Greciei, Slovaciei si Cipru.

CIJ a fost sesizata in legatura cu legalitatea declararii independentei Kosovo fata de Serbia de Adunarea Generala a ONU. Intrebarea exacta adresata instantei a fost: "Declararea unilaterala a independentei de catre institutiile provizorii ale autoguvernarii din Kosovo este in concordanta cu legea internationala?".

Sarbii, kosovarii si in total 29 de tari, inclusiv Statele Unite, Rusia si Romania, au fost audiate la tribunalul ONU in decembrie 2009, relateaza NewsIn.

Desi nu are caracter obligatoriu, decizia CIJ privind independenta Kosovo este asteptata in intreaga lume, pentru ca poate avea repercusiuni asupra mai multor miscari separatiste din lume. De asemenea, poate fie sa consolideze independenta Kosovo, fie sa impiedice noi recunoasteri.

Etnicii albanezi din Kosovo au decis sa declare independenta teritoriului de Serbia, dupa aproape doi ani de negocieri monitorizate international.

  • In prag de un nou razboi? Serbia spune ca nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo

Belgradul nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, relateaza B92.

De asemenea, Serbia va continua cu o lupta diplomatica pentru Kosovo, a spus Jeremici, notand ca procesul va fi unul dificil. Urmatorul pas va fi dezbaterea din Adunarea generala a ONU, din toamna.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Ministrul a mai spus ca este extrem de important sa se mentina pacea si stabilitatea in provincie si le-a cerut cetatenilor sa ramana calmi.

  • Kosovo a cerut Serbiei sa discute probleme de interes reciproc

Prima reactia a Kosovo dupa ce CIJ a decis ca independenta nu incalca dreptul international a fost aceea de a invita Serbia sa discute cu un Kosovo "suveran".

Ministrul de externe din Kosovo, Skender Hyseni, a declarat, joi, dupa ce CIJ a decis ca declaratia unilaterala de independenta a teritoriului nu a incalcat legea internationala, ca asteapta ca Serbia sa discute cu Pristina probleme de interes reciproc.

"Ma astept ca Serbia sa vina la noi, pentru a discuta despre atat de multe probleme de interes reciproc, de importanta reciproca", a declarat ministrul Skender Hyseni. "Dar astfel de discutii pot avea loc numai intre state suverane", a adaugat el.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Serbia nu recunoaste independenta Kosovo, considerand teritoriul drept una dintre provinciile sale. Belgradul a obtinut la 8 octombrie 2008 acordul Adunarii Generale a Natiunilor Unite pentru a sesiza CIJ in legatura cu legalitatea proclamarii indpendentei Kosovo, la 17 februarie 2008. 69 de tari, printre care Statele Unite si 22 dintre cele 27 de tari ale UE, au recunoscut pana in prezent Kosovo, care numara doua milioane de locuitori, dintre care 90% sunt albanezi.

  • Kosovarii jubileaza, sarbii se simt K.O: Ce va face Serbia acum?

Kosovarii jubileaza, sarbii vorbesc despre un "K.O clasic", situatia devine si mai tensionata in Kosovska Mitrovita - avizul CIJ dat joi deschide calea intrebarilor si riscurilor de securitate, comenteaza The Economist.

Vuk Jeremici, ministrul sarb de externe, nu a reactionat cu uimire, stia parca ce va urma. Declararea independentei Kosovo in 2008 nu a incalcat legea internationala generala, a spus Hisashi Owada, presedintele CIJ, anuntand avizul consultativ. Zece judecatori au votat in favoarea acestei decizii, patru s-au opus.

Citeste si:
Legea pentru acceptarea de catre Romania a jurisdictiei obligatorii...
Legea pentru acceptarea de...

La Pristina, capitala Kosovo, masinile au inceput sa claxoneze a sarbatoare. Oamenii au iesit chiuind din cafenele si baruri, unde se stransesera ca sa asculte avizul. Shkelzen Maliqi, un intelectual reputat, a rezumat ceea ce gandesc kosovarii: "Perfect. Cine ar fi asteptat un raspuns atat de clar?". Nici la Belgrad nu exista loc de indoiala. "A fost un KO clasic. Nu stiu cum poate iesi guvernul din asta", spune analistul Braca Grubacici.

Pana acum, 69 de state au recunoscut independenta Kosovo. Insa Rusia, China, Brazilia, India si multe alte state importante au refuzat. Acum ar putea urma noi recunoasteri, dar, de exemplu, este putin probabil ca China, cu ochii pe Taiwan si Tibet, sau Rusia, cu problemele ei cu Cecenia, sa recunoasca independenta Kosovo.

Serbia spune ca Kosovo, ca provincie sarba, mai degraba decat republica a fostei Iugoslavii, nu avea dreptul la autodeterminare. Inainte de decizia Curtii, Jeremici a spus ca, daca avizul va fi favorabil Kosovo, "nicio granita din lume nu va mai fi in siguranta".

Citeste si:
Cutremurul de 5,2 din Gorj l-a surprins pe directorul INFP. Seismul...
Cutremurul de 5,2 din Gorj...

Lumea se astepta ca CIJ sa dea un raspuns ambiguu. Faptul ca opinia este clar in favoarea Kosovo ridica o intrebare: “Ce va face Serbia acum?”. Ea planuia sa mearga la Adunarea generala a ONU pentru a cere noi discutii, dar acum planul este in pericol.

Guvernul sarb va fi zguduit de acest rezultat. Biserica Ortodoxa sarba a cerut sa sune clopotele, iar un mars de protest a fost convocat de sarbii din Kosovska Mitrovita. In ultimele saptamani, acolo s-au inregistrat violente, soldate cu un mort. Sarbii de acolo au pregatit un raspuns militar, in cazul in care albanezii vor incerca sa treaca raul Ibar, ce imparte orasul in doua.
In manastirea sarba din Visoki Decani, vestul Kosovo, parintele Sava se teme pentru siguranta bisericii. In ultimele saptamani, tineri albanezi au aruncat cu pietre in biserica si i-au insultat pe calugari. "Suntem in mare pericol, pentru ca suntem vazuti ca un simbol al Serbiei, cu toate ca noi nu actionam politic", subliniaza el.

  • SUA cer Europei sa se alinieze spiritului hotararii CIJ

SUA au cerut Europei se alinieze spiritului hotararii CIJ, care a spus ca declaratia de independenta a Kosovo nu a incalcat legea internationala.

SUA au salutat avizul CIJ.

  • Reactiile regiunilor separatiste din lume incep sa apara: Avizul confirma dreptul la autodeterminare al Abhaziei si Osetiei, spun acestea

Avizul pozitiv dat de CIJ pe tema independentei Kosovo "confirma dreptul la autodeterminare" al Abhaziei si Osetiei de Sud, regiunile separatiste ale Gerorgiei, a declarat liderul abhaz Serghei Bagaps.

"Decizia Curtii a confirmat inca o data dreptul la autodeterminare al Abhaziei si Osetiei de Sud", a spus el, citat de Interfax.

Si europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia

Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!

  • Avizul nu schimba pozitia Rusiei privind Kosovo

Decizia Curtii Internationale de Justitie privind independenta Kosovo nu schimba pozitia Rusiei privind Kosovo, a anuntat, joi, Ministerul rus de Externe, intr-un comunicat, relateaza Interfax.

  • Spania "respecta" avizul CIJ, dar nu face referire la independenta Kosovo
Spania, una din cele cinci tari UE ce nu au recunoscut independenta Kosovo si care se afla la presedintia Consiliului UE, "respecta" avizul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), a anuntat joi Ministerul spaniol de Externe, fara a se pronunta insa in legatura cu independenta teritoriului.

Madridul a spus in schimb ca aproba declaratia sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, care a afirmat ca decizia CIJ deschide "o noua era" si ca trebuie de acum inainte sa "ne intoarcem spre viitor", a declarat purtatorul de cuvant al MAE de la Madrid. Acesta a refuzat insa sa precizeze daca Spania isi va schimba in urmatoarea perioada pozitia privind independenta Kosovo.

  • Slovacia isi mentine pozitia de a nu recunoaste Kosovo

Slovacia a anuntat joi seara ca isi mentine pozitia de a nu recunoaste independenta Kosovo, in pofida deciziei Curtii internationale de Justitie (CIJ) care a stabilit, intr-un aviz consultativ, ca declaratia de independenta a Pristinei a fost legala, relateaza DPA.

Purtatorul de cuvant al Ministerului slovac de Externe, Peter Stano, a declarat ca nimic nu s-a schimbat in pozitia autoritatilor de la Bratislava dupa decizia CIJ.

Slovacia continua sa sustina Rezolutia 1244 a ONU, care cere gasirea unei solutii comune de catre ambele parti, in locul unei decizii unilaterale, a precizat purtatorul de cuvant al MAE slovac.

  • Cipru reafirma ca respecta integritatea teritoriala a Serbiei

Cipru si-a reafirmat joi pozitia constanta privind respectarea integritatii teritoriale a Serbiei, care include provincia Kosovo, arata un comunicat al Ministerului cipriot de Externe.

In acelasi timp, Cipru a cerut Belgradului si Pristinei sa relanseze dialogul, pentru a gasi o solutie reciproc accetabila pentru ambele parti, care sa mentina pacea si stabilitatea in regiune.

  • ONU avertizeaza in legatura cu "provocari" dupa avizul Curtii

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat joi fata de orice "provocari" dupa avizul consultativ al CIJ privitor la Kosovo.

"Secretarul general cere partilor sa evite orice actiune ar putea fi interpretata ca provocatoare si care ar putea duce la un esec al dialogului", a spus purtatorul lui de cuvant, la o conferinta de presa.

Declaratia de independenta a Kosovo nu a "incalcat dreptul international general", a apreciat joi Curtea Internationala de Justitie, intr-un aviz consultativ privind legalitatea independentei Pristinei.

Dupa aparitia reactiilor statelor care nu au recunoscut independenta Kosovo la decizia CIJ, se pune intrebarea: Ce va face Romania?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.