Un cutremur de 5,2 pe scara Richter, cu epicentrul în Gorj, a clătinat pământul și i-a scos din case pe oameni. Teama a fost cu atât mai mare cu cât în Oltenia nu se înregistrează des cutremure cu magnitudine mare. Seismul a fost urmat de încă patru replici, ultima dintre ele la aproape o oră distanță, și s-a simțit în 18 județe din România, inclusiv în Serbia și Bulgaria.

Cutremurul de 5,2 din Gorj, o surprindere pentru directorul INFP

La ora 16:58, pământul a început să se clatine în Târgu Jiu, județul Gorj. Oamenii aflați la cumpărături în magazine au luat-o la fugă spre ușă, în spatele lor căzând produsele de pe rafturi.

„S-au mișcat pereții. A plecat patul cu mine/Blocul parcă era o pendulă. Uite așa se mișca. Rău de tot s-a simțit/Au început câinii să urle, animalele, e ceva ce nu am mai simțit niciodată”, au povestit oamenii.

În comuna Runcu, județul Gorj, s-a simţit cel mai bine violenţa seismului. Camerele de supraveghere au înregistrat mişcarea puternică. „Au început câinii să urle, animalele, e ceva ce nu am mai simţit niciodată. Şi sperietura după ce s-a întâmplat în Turcia, dar parcă şi cutremurul. Nu se mai termina. Înţeleg o secundă, două, trei, dar nu au fost nici cinci, şase secunde. Parcă nu se mai termina”, a declarat Adi Câmpeanu, primar Runcu.

Cutremurul a avut 5,2 grade, iar epicentrul a fost la numai 20 de kilometri de Târgu Jiu. Adâncimea mică, de 17 kilometri, a făcut ca undele să se resimtă în 18 județe din sudul, vestul și centrul teritoriului, inclusiv în Serbia și Bulgaria.

„Epicentrul a fost în Gorj. L-am resimţit foarte tare, ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant. A plecat de la o simplă mişcare, dar intensitatea a fost mare. Cel puţin eu nu am mai simţit un astfel de eveniment”, a spus Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.

„Oamenii sunt speriaţi, vă daţi seama, şi după tot ce s-a produs în Turcia, a venit (n.r. cutremurul) destul de rău acum, pentru ei”, a transmis Laurențiu Turcilă, primar Lelești.

Seismul s-a simțit puternic și în Caraș Severin, iar în Cluj camerele de supraveghere din centrul orașului au surprins imagini uluitoare.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

„Am simțit cum se mișcă clădirea, fiind la un etaj superior/S-au auzit jaluzelele mișcându-se și am simțit puțin la picioare și birourile că se mișcă/Aoleu! Se mișcă patul! Se mișcă și patul!/S-a mișcat scaunul și biroul un pic cu noi/A trosnit așa un pic/Au trosnit geamurile/Ne-am panicat puțin. A trecut repede, măcat atât. Câteva secunde. 10-15 secunde, pe acolo”, au mai povestit oamenii.

Cutremurul din Gorj, urmat de patru replici

În fiecare județ, ISU a trimis în teren echipe de recunoaștere. „N-au venit apeluri de pe 112 şi colegii care au ieşit la verificări, toţi au raportat lipsa unor efecte. Este normal, având în vedere tragedia din Turcia, ca un astfel de cutremur să fie mai atent monitorizat”, a spus Raed Arafat.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Cutremurul a fost urmat de patru replici. Cea mai mare a fost de 3,4 pe Richter, la aproximativ o oră distanță de primul seism, toate cu epicentrul în aceeași zonă seismică din Gorj.

„A fost cel mai mare de până acum, este o surpriză și pentru noi, pentru că ne ocupăm de cutremure”, Constantin Ionescu, director general INFP.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.