Un om de stiinta expert in fizica nucleara care fusese dat disparut de Teheran cu un an in urma, deoarece se suspecta ca fusese rapit de CIA, a fost gasit dupa ce a cerut refugiu la sectiunea iraniana a ambasadei SUA in Pakistan.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Afaceri Externe al Pakistanului, Abdul Basit, a declarat ca omul de stiinta, pe numele sau Shahram Amiri, dorea repatrierea imediata in Iran, transmite BBC News Online.

In iunie, au aparut trei inregistari video despre care s-a spus ca ar fi fost ale lui Amiri si care ar fi indicat locul in care se afla omul de stiinta, insa informatiile din acestea era contradictorii. Astfel, prima dintre aceste inregistari lasa sa se inteleaga ca Shahram Amiri fusese rapid, a doua spunea ca omul de stiinta traia linistit in Arizona, iar a treia inregistrare anunta ca Amiri reusise sa scape de la rapitorii sai.

SUA a respins acuzatiile Teheranului ca ar fost in spatele disparitiei lui Shahram Amiri. Ba mai mult, programul de televiziune american ABC News a relatat in martie ca omul de stiinta iranian s-ar fi refugiat in SUA si ar colabora cu CIA, dezvaluind informatii extrem de valoroase cu privire la programul nuclear iranian.

Mass-media iraniana a spus ca Amiri a lucrat ca cercetator la o universitate din Teheran, insa unele rapoarte sustin ca el a lucrat pentru organizatia nationala iraniala pentru energia atomica si ca dispune de date extrem de exacte cu privire la controversatul program nuclear iranian.

Cititi pe acelasi subiect: AIEA: Iranul poate construi doua arme nucleare

Ahmadinejad nu se dezminte: Un nou reactor nuclear in Iran

Consiliul de Securitate al ONU: Noi sanctiuni pentru Iran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.