Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa impuna miercuri noi sanctiuni vizand Iranul pentru programul sau nuclear, transmite New York Times.

Noile masuri vor viza in primul rand puterea financiara a Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, precum si industriile militara si nucleara ale tarii, prin adaugarea a 41 de companii noi pe lista neagra, relateaza NewsIn.

Noua lista neagra, obtinuta de New York Times inainte de vot, intervine dupa luni de negocieri, in special intre americani si chinezi. Discutiile au continuat pana in ultimul moment, chinezii insistand ca nici textul rezolutiei, nici cele trei anexe cu nume, sa nu afecteze economia de zi cu zi a Iranului, potrivit unor surse diplomatice. [AIEA: Iranul poate construi doua arme nucleare]

Numarul entitatilor listate este de aproximativ doua ori mai mare decat in rezolutiile precedente.

Hillary Clinton: Acordul Braziliei cu Iranul este o initiativa "periculoasa"

In pofida dificultatilor, 12 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU par dispusi sa sustina textul.

"Este ferm, are o baza larga, va avea un impact semnificativ asupra Iranului, de aceea Iranul a depus atat de multe eforturi pentru a impiedica adoptarea sa. [...] Scopul nostru ramane sa convingem Iranul sa puna capat programului sau nuclear si sa negocieze constructiv", a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice.

Iranul a calificat proiectul de rezolutie drept o dovada a faptului ca Occidentul nu vrea sa negocieze. "Masurile pripite sunt pur si simplu o deviere de la calea schimburilor constructive si arata faptul ca alte parti prefera confruntarea", a declarat Mohammas Khazaee, trimirul Iranului la ONU.

Va renunta Iranul la programul de imbogatire a uraniului?

Scepticii subliniaza ca aceasta va fi a patra runda de sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate Iranului in ultimii patru ani, si ca niciuna dintre rezolutiile precedente nu a determinat republica islamica sa nu mai sfideze Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si sa renunte la programul nuclear.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Mai mult, in pofida sanctiunilor existente deja, Iranul imbogateste uraniu la nivel din ce in ce mai mare si construieste centrifuge noi pentru a crea stocuri mai mari. "Ceea ce face greu de ajuns la concluzia ca avem latul in jurul gatului lor si trebuie doar sa strangem mai mult pentru a-i determina sa se supuna", a subliniat directorul Programului international de securitate de la Centrul Belfer pentru stiinte si afaceri internationale al Harvard, Steven Miller.

Potrivit proiectului de rezolutie, un singur om de stiinta este vizat de inghetarea bunurilor si de restrictii de calatorie: Javad Rahiqi, in varsta de 56 de ani, directorul Centrului de tehnologie nucleara Isfahan. De asemenea, o singura banca se afla pe lista neagra: First East Export Bank, care s-a ocupat de tranzactii dubioase legate de armata iraniana.

Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

Statele Unite au vrut sa includa mai multe banci, printre care Central Bank, dar s-au limitat la o referinta in introducere, potrivit careia statele membre ONU ar trebui sa dea dovada de "vigilenta" in ceea ce priveste Central Bank. China si alti membri ai Consiliului de Securitate au afirmat ca includerea de banci pe lista neagra ar afecta economia.

Si 23 de companii industriale figureaza pe lista neagra, multe dintre ele implicate in contracte militare sau in industria nucleara. Cei care privesc sanctiunile cu scepticism au atras atentia ca aceasta este doar o fractiune din economia iraniana, care se afla in boom.

In plus, 15 companii aflate pe lista neagra au legatura cu Gardienii Revolutiei. [Iranul foloseste companii din Dubai pentru programul nuclear]

Cea mai importanta societate vizata, Khatam al-Anbiya Construction, a castigat miliarde de dolari din proiecte civile si militare, printre care si construirea unui centru secret de imbogatire a uraniului, in apropiere de Qom.

Citeste si:
ONU: Noua tari doresc o reuniune pe tema drepturilor omului in...
ONU: Noua tari doresc o...

Cititi si: Iran si Turcia: Uraniu, in schimbul combustibililor nucleari

Premierul turc: Occidentul este incorect in privinta Iranului

Cum a mai "iritat" Iranul comunitatea internationala?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.