Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut viza pentru a merge saptamana viitoare la New York, unde ar urma sa se adreseze conferintei ONU pentru neproliferare nucleara, o decizie care ar putea duce la o confruntare cu secretarul de stat Hillary Clinton, relateaza Washington Post.

Decizia lui Ahmadinejad de a lua cuvantul la conferinta intervine in conditiile in care Statele Unite si alte puteri mondiale sunt implicate in negocieri delicate privind noi sanctiuni vizand Iranul, daca aceasta tara nu renunta la programul de imbogatire a uraniului. Aceste discutii - la care iau parte SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania - vor avea loc in marja conferintei de patru saptamani, informeaza NewsIn.

Cum a mai "iritat" Iranul comunitatea internationala?

Susan Rice, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat ca programul nuclear al Iranului reprezinta un fundal sumbru pentru a opta conferinta de revizuire a Tratatului pentru neproliferare nucleara, care incepe luni, la sediul ONU. Rice, care a descris tratatul datand din 1970 drept una dintre bazele securitatii nationale americane, a precizat ca SUA vor profita de sesiunea de patru saptamani pentru a consolida pactul datand din perioada Razboiului Rece.

Ingrijorator: Iranul, pe cale sa fabrice arma atomica

Secretarul de stat Hillary Clinton va conduce delegatia americana.

Decizia lui Ahmadinejad de a participa sugereaza ca Teheranul ar putea incerca sa blocheze eforturile administratiei Obama de a continua reformele vizand consolidarea inspectiilor ONU ale programelor nucleare ale statelor si pedepsirea tarilor care se retrag brusc din tratat, pentru a evita sa isi indeplineasca obligatiile. Toate deciziile privind acest tratat trebuie luate prin consens, astfel ca Teheranul are, practic, drept de veto.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat miercuri ca ar fi de ajutor daca liderul iranian ar veni la New York cu propuneri constructive in dosarul nuclear al Teheranului.

Epistola lui Ahmadinejad catre Obama

Obama, acuzat de Iran de "santaj nuclear"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.