Iranul a lansat marti productia de uraniu puternic imbogatit, in pofida protestelor puterilor occidentale, care au avertizat cu noi sanctiuni.

Republica islamica a dat, insa, asigurari ca usa ramane deschisa pentru un schimb de combustibil cu marile puteri, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Am inceput sa imbogatim uraniu la 20%, intr-o cascada (de centrifuge - n.red.) separata de uzina de la Natanz (centrul tarii - n.red.)", a declarat seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica, Ai Akbar Salehi, citat de agentia ISNA.

El a precizat ca aceasta cascada formata din 164 de centrifuge, "mai degraba la scara unui laborator" decat a unei uzine, va produce intre trei si cinci kilograme de uraniu imbogatit la 20% pe luna, pentru reactorul de cercetare de la Teheran, ceea ce este dublul nevoilor Iranului.

Lansarea procesului de imbogatire a uraniului la 20% a fost anuntata duminica de autoritatile iraniene, iar Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a fost notificata luni. Observator AIEA au fost prezenti marti la Natanz, potrivit presei locale.

Masura de lansare a imbogatiri la 20% uraniul a fost luate deoarece nu s-a ajuns la niciun acord privind schimbul de combustibil nuclear, dupa peste trei luni de negocieri tensionate cu cele sase mari puteri insarcinate cu acest dosar (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, Germania), potrivit Teheranului.

Anuntul iranian a provocat reactii vehemente in randul comunitatii internationale, in special in randul puterilor occidentale, care suspecteaza Teheranul ca incearca sa obtina arma nucleara sub acoperirea programului sau civil, in pofida negarilor repetate.

In conditiile in care uraniul slab imbogatit (intre 3% si 5%), produs deja de Iran, este folosit drept combustibil in centralele nucleare, minereul trebuie imbogatit la 90% pentru a permite fabricarea unei arme atomice. Dar, potrivit expertilor intrebati de AFP, Iranul nu ar stapani tehnologia de transformare a uraniului in bare de combustibil.

Washingtonul a calificat decizia iraniana drept o provocare, iar seful AIEA, Yukiya Amano, s-a declarat ingrijorat.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si secretarul american al apararii Robert Gates, au "convenit ca este timpul pentru adoptarea de sanctiuni puternice", in conditiile in care China a pledat pentru continuarea negocierilor, in vederea unui consens.

"Statele Unite si Franta se inseala, sanctiunile nu vor ajuta la iesirea din impas", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast. "Se inseala faca cred ca poporul nostru va da inapoi un singur pas din cauza unor astfel de masuri", a adaugat el.

Iranul a reafirmat, insa, ca este dispus in continuare pentru un schimb de combustibil cu marile puteri. "Suntem dispusi in continuare la un schimb, daca cererile noastre sunt luate in calcul. Usa nu este inchisa, daca sunt dispuse, se poate face oricand", a adaugat el.

Iranul a respins in luna noiembrie propunerea celor sase mari puteri privind trimiterea, intr-un singur transport, a celei mai mari parti a stocului sau de uraniu slab imbogatit in Rusia si in Franta, pentru a fi transformat in combustibil pentru reactorul sau de la Teheran.

In replica, republica islamica a fixat un ultimatum pentru cele sase puteri, pentru a accepta pana la sfarsitul lunii ianuarie sa ii livreze combustibil in termenii sai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.