Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) se declara ingrijorata de informatiile despre activitatile nucleare ale Iranului, potrivit carora Teheranul ar putea fi pe cale sa fabrice arma atomica, arata un raport confidential obtinut joi de AFP.

"Informatiile de care dispune Agentia (...) fac sa creasca ingrijorarea cu privire la existenta potentiala a unor activitati secrete ale Iranului, trecute sau prezente, legate de dezvoltarea unei incarcaturi nucleare pentru o racheta", a spus noul director general al agentiei ONU, japonezul Yukiya Amano, in primul sau raport adresat Consiliului Guvernatorilor AIEA, potrivit NewsIn.

Agentia spune pentru prima data ca este ingrijorata de activitatile in curs ale Iranului, in timp ce in precedentele rapoarte nu se luau in considerare decat activitatile trecute.

Pe de alta parte, raportul confirma ca Teheranul a inceput intr-adevar sa-si imbogateasca uraniul la un nivel ridicat, de 19,8%, in uzina sa de la Natanz, intre 9 si 11 februarie. Pana acum Teheranul nu-si imbogatea uraniul decat pana la 3,5%, nivel suficient pentru a servi drept combustibil intr-o centrala nucleara. In schimb, uraniul imbogatit 20% ar putea apropia Iranul de capacitatea necesara pentru a fabrica bomba nucleara pentru care este necesar, totusi, uraniu imbogatit la peste 90%, potrivit expertilor.

Regimul islamic a afirmat in repetate randuri ca acest uraniu imbogatit 20% va servi pentru producerea de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, unde sunt fabricati izotopii medicali de care Iranul are nevoie urgent.

Totusi, acest proces de imbogatire a inceput fara sa se mai astepte sosirea inspectorilor AIEA, noteaza raportul. "La 10 februarie, cand inspectorii AIEA au venit la centrul-pilot de imbogatire, ei au fost informati ca Iranul a inceput deja sa alimenteze din seara precedenta o cascada de centrifuge cu UF6 (hexaflorura de uraniu)", specifica raportul.

Iranul a transferat, de asemenea, o mare parte din stocurile sale de uraniu slab imbogatit, adica 1.950 de kilograme dintr-un total de 2.065 de kilograme, spre centrul de imbogatire a uraniului la cel mai inalt nivel, in ciuda sanctiunilor si presiunilor din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit raportului, "Iranul nu a dat dovada de cooperarea necesara care ar permite agentiei sa confirme ca tot materialul nuclear al Iranului este utilizat pentru activitati pasnice".

In replica, reprezentantul iranian la AIEA a calificat drept "fara fundament" raportul, relateaza agentia FARS. Ali Asghar Soltanieh a declarat ca informatii din raportul AIEA sunt "fara fundament, montate in totalitate si nu au nicio validitate". "Am declarat in repetate randuri ca atunci cand ne-au aratat aceste documente, niciunul dintre ele nu era confidentia sau secret", a declarat Soltanieh, referindu-se la documentele folosite de AIEA pentru a-si argumenta suspiciunile. "Deci este dovedit ca toate documentele au fost montate in totalitate, sunt fara fundament si fara nicio validitate", a mai spus el.

Casa Alba a afirmat joi ca raportul AIEA arata ca Teheranul nu isi respecta obligatiile internationale. "Raportul demonstreaza inca o data ca Iranul nu a reusit sa isi respecte obligatiile internationale", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs. "Am spus intotdeauna ca, daca Iranul nu isi respecta obligatiile internationale, vor fi represalii", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.