Dezvaluirea existentei unui nou centru nuclear iranian este rezultatul a ani de cooperare intre serviciile de informatii americane, britanice si franceze, ceea ce, ca toate povestile de spionaj, ridica nenumarate intrebari. Cu toate acestea, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a lasat sa se inteleaga ca Iranul ar putea incerca sa fabrice uraniu imbogatit in proportie de 20%, pentru un reactor de cercetari medicale, pentru ca nu il poate cumpara.
Cum au stiut Statele Unite, Franta si Marea Britanie? Si daca stiau de destul de mult timp, de ce au asteptat pana vineri sa dezvaluie acest lucru? Ce i-a determinat pe presedintele american Barack Obama, pe omologul sau francez Nicolas Sarkozy si pe premierul britanic Gordon Brown sa renunte vineri la preocuparile economice de la summitul G20 de la Pittsburgh pentru a denunta o noua incalcare a obligatiilor asumate de catre Iran? Aceste tari au lasat numeroase intrebari fara raspuns, informeaza Newsin citand AFP.

Ceea ce americanii, francezii si britanicii spun intr-un glas, sub acoperirea anonimatului, este ca serviciile lor de informatii stiau de mult timp. Chiar Obama a fost pus la curent cu acest lucru dupa alegerea sa, in noiembrie 2008, dar inainte de investire, in briefingurile pe care le primea.

Data inceperii constructiei, sub un munte, difera in functie de sursa: inainte ca Mahmoud Ahmadinejad sa devina presedinte, in 2005, sau dupa, in 2006. [Iranul sfideaza din nou Occidentul pe tema programului nuclear]

Americanii, britanicii si francezii nu au ajuns la un acord nici in ceea ce priveste chestiunea foarte sensibila a surselor lor. Nu spun nici daca Iranul ascunde si alte centre.

Insa un inalt oficial american a explicat ca Teheranul a fost victima suspiciunii constante pe care o genereaza. Cand o grupare de opozitie a dezvaluit, in 2002, ca republica islamica desfasoara ilegal un program nuclear la Natanz si Ispahan, Iranul a fost obligat sa permita inspectii internationale la aceste instalatii.

"Era evident pentru toata lumea (...) ca, daca iranienii voiau sa obtina arma nucleara, recurgerea la Natanz nu era o abordare atragatoare (....). Optiunea evidenta consta in construirea unui alt centru secret, subteran, de imbogatire, iar serviciile noastre de informatii (...) au cautat un astfel de centru ani la rand. Asa cum era de asteptat, l-am gasit
", a spus el.

Potrivit occidentalilor, centrul nu va deveni operational decat peste cateva luni si poate adaposti circa 3.000 de centrifuge, masinariile care imbogatesc uraniul. Este prea putin pentru un scop civil, insa are "marimea potrivita" pentru o finalitate militara, explica un oficial american.

Iranienii au facut aceasta afacere publica pentru ca au aflat recent ca occidentalii stiu despre ea, a adaugat el. Iranienii au scris luni Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Activitatea diplomatica din aceasta saptamana pare sa confirme aceasta explicatie. Atunci cand Obama s-a intalnit marti (n.r. 22 septembrie 2009) cu presedintele chinez Hu Jintao, nu i-a vorbit despre centrul iranian. A facut-o, insa, miercuri, cu presedintele rus Dmitri Medvedev, partener la fel de important in dosarul nuclear iranian, potrivit administratiei americane.

Oficialii francezi invoca necesitatea de a le spune iranienilor "gata, este de ajuns", prezentand dovezi, intr-un moment critic al crizei nucleare.
Peste mai putin de o saptamana, joi, are loc la Geneva o intalnire cruciala intre americani, britanici, francezi, chinezi, rusi si germani, de o parte si iranieni de cealalta. Iar occidentalii recunosc ca divulgarea informatiei vineri le confera un mijloc de presiune important. [Cum a provocat Ahmadinejad marile puteri]


Ahmadinejad sugereaza ca Iranul ar putea imbogati uraniu in proportie de 20%, in scopuri medicale


In cursul unui dineu privat organizat joi (n.r. 24 septembrie 2009) seara, la New York, Ahmadinejad le-a explicat mai multor experti in neproliferare ca tara sa incearca sa obtina uraniu imbogatit in proportie de 20%, pentru un reactor de cercetari medicale. [Iranul "lucreaza" puterile occidentale?]

Iranul a informat in urma cu mai multe luni Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA) ca vrea sa cumpere astfel de uraniu, dar nu a primit deocamdata niciun raspuns, au declarat surse apropiate dosarului.

"Daca ati fi in locul nostru si nu ati putea primi combustibilul necesar pentru aceste echipamente medicale, ce ati face?", a intrebat Ahmadinejad la dineu, potrivit unor persoane prezente. "Daca nu l-ati produce, de ce alte mijloace ati dispune pentru a-l obtine?", a adaugat el.

Ahmadinejad a facut aceste declaratii cu putin timp inainte ca presedintele american Barack Obama sa anunte, vineri, ca Iranul dezvolta in secret inca un centru de imbogatire a uraniului, in apropiere de orasul Qom. Potrivit unui oficial american, centrul are marimea suficienta pentru a produce "una sau doua bombe pe an".

Programul actual al Iranului permite imbogatirea uraniului pana la 5%. Pentru fabricarea unei bombe atomice, este nevoie de uraniu imbogatit 90%.

Ahmedinejad a insistat asupra faptului ca uraniul imbogatit in proportie de 10% sau 20% nu are niciun scop militar. "Nu poate fi folosit decat pentru a produce energie, electricitate, in medicina si in sectorul industrial, pentru industria civila", a subliniat el.

Potrivit specialistilor in domeniul nuclear, tehnica imbogatirii uraniului este mai greu de stapanit in etapele initiale si este mai complicat sa treci de la 5% la 20% decat de la 20% la 90%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.