Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a sfidat din nou comunitatea internationala, atacand in discursul sau din cadrul Adunarii Generale a ONU de miercuri atat Statele Unite, cat si Israelul, fapt care a facut 12 delegatii sa paraseasca sala de conferinte.
Potrivit cotidianului francez, Le Monde, Mahmoud Ahmadinejad nu a comentat nimic despre programul nuclear al statului sau, insa a atacat Israelul, sustinand ca este inacceptabil ca o minoritate sa reuseasca sa domine lumea prin retele private.

Acesta si-a incercat sa-si apere legitimitatea, abordand un ton provocator si cerand SUA sa nu mai sprijine autoritatile israeliene. Oricum in discursul sau de 35 de minute, Ahmadinejad a criticat atitudinea SUA referitoare la tratamentul inuman pe care il au ele si Israelul in Palestina si a numit rasist comportamentul lor, relateaza New York Times.

Totusi, de acesta data, discursul sau antisemit nu a facut trimiteri catre Holocaust, pe care il contesta de cate ori are ocazia, insa a afirmat ca trimiterea de trupe la mii de kilometri distanta pentru a purta un razboi, a varsa sange si a raspandi teroarea si intimidarea nu este acceptabila.

Conform AFP, citata de NewsIn, circa 12 delegatii, printre care cea franceza si cea americana, au parasit sala pentru a protesta fata de discursul presedintelui Iranian, dand dovada, astfel, de fermitate.

Amenintarea Iranului

Chiar inainte de discurs, presedintele american Barack Obama a subliniat ca Iranul si Coreea de Nord, ameninta sa antreneze lumea "pe o panta periculoasa". "Daca guvernele Iranului si Coreei de Nord aleg sa ignore regulile internationale, daca aceste tari pun cautarea armelor nucleare inainte stabilitatii regionale si a securittii, daca ignora pericolele unei curse a inarmarii nucleare in Asia de Est si in Orientul Mijlociu, atunci vor trebui sa dea socoteala", a spus el. Obama a subliniat si ca "noi sanctiuni aspre sunt posibile", in cazul in care regimul de la Teheran nu isi suspenda activitatile nucleare sensibile.

Si presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat Iranul de la tribuna ONU. "Vreau sa le spun liderilor iranieni ca, mizand pe pasivitatea comunitatii internationale pentru a-si continua programul nuclear militar, comit o greseala tragica", a afirmat el. Acesta a acordat Teheranului termen pana in decembrie pentru a-si schimba atitudinea.

"Suntem dispusi sa studiem noi sanctiuni", a spus, la randul sau, premierul britanic Gordon Brown.

Presedintele rus Dmitri Medvedev, pana in prezent foarte rezervat in ceea ce priveste noile sanctiuni, nu le-a exclus de aceasta data. "Sanctiunile au rareori rezultate productive, dar in unele cazuri sanctiunile sunt inevitabile", a declarat el.

Fara a cita Iranul sau Coreea de Nord, omologul sau chinez Hu Jintao a cerut "masuri credibile" pentru a combate proliferarea armelor nucleare si pentru a pemite dezarmarea. Declaratia sa intervenit cu o zi inainte de adoptarea unei rezolutii de catre Consiliul de Securitate, care cere cooperare pentru o lume denuclearizata.

Marile puteri suspecteaza din 2002 Iranul ca incearca sa obtina arma nucleara sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul neaga categoric, proclamandu-si dreptul de a imbogati uraniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.