Inainte de deschiderea summit-ului G20 de la Pittsburgh, Barack Obama, Gordon Brown si Nicolas Sarkozy vor acuza Iranul ca are o uzina secreta pentru imbogatirea combustibilului nuclear.
Iranul a informat Agentia Internationala pentru Energie Atomica in legatura cu faptul ca este in construire un al doilea centru de imbogatire a uraniului, in afara de cel din Natanz, a declarat vineri un purtator de cuvant al AIEA, relateaza AFP, conform NewsIn.

Potrivit cotidianului francez, Le Monde, care citeaza New York Times, Iranul a informat AIEA de existenta acestui centru intr-un mesaj pe 21 septembrie. In acesta, statul islamic precizeaza ca "nivelul de imbogatire a uraniului va ajunge la 5%". Acest nivel este insuficient, potrivit expertilor, pentru a servi la fabricarea de arme atomice.

Cealalta centrala, de la Natanz a fost ignorata de catre autoritatile iraniene in prima faza. Existenta sa a fost descoperita ulterior de catre un grup de opozitie in exil, Consiliul National de rezistenta, in vara anului 2002.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sanctiuni asupra Iranului pentru a forta tara sa puna capat actiunilor de imbogatire a uraniului. In perspectiva Occidentului, statul islamic incearca sa dezvolte arme atomice, desi autoritatile iraniene pretind ca sunt interesate numai de uzul civil al energiei nucleare.

Discutiile intre Iran si grupul "5 +1", cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate si Germania privind aceasta problema sunt planificate pe 1 octombrie la Geneva.

Iranul, sub presiune internationala, a propus o intalnire intre experti straini si cei iranieni: "De ce nu-i lasam sa stea si sa vorbeasca pentru a vedea ce pot ei realiza? Cred ca ar fi un lucru bun" a spus Mahmoud Ahmadinejad, presedintele iranian despre expertii straini. "Este o propunere foarte solida pentru a stabili o relatie de incredere intre Statele Unite si Iran, ", a mai adaugat el.

Citeste si: Cum a provocat Ahmadinejad marile puteri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.