Secretarul de stat american Hillary Clinton a criticat acordul incheiat de Turcia si Brazilia pentru schimbul de uraniu cu Iranul, afirmand ca initiativa este "periculoasa" pentru securitatea globala.

"Suntem intr-un dezacord grav cu diplomatia braziliana in privinta Iranului", a declarat Hillary Clinton, la o un forum organizat joi la Washington. Declaratia secretarului de stat american reprezinta una dintre cele mai directe reactii la modul in care Brazilia, impreuna cu Turcia, incearca sa rezolve dosarul nuclear iranian, transmite NewsIn citand Radio Europa Libera.

La 17 mai, Iranul a semnat cu Turcia si Brazilia un acord care prevede transferarea in Turcia a 1.200 de kilograme de uraniu slab imbogatit (3,5%), in schimbul primirii a 120 de kilograme de combustibil imbogatit la 20%, necesar pentru reactorul de cercetare de la Teheran. [Iran si Turcia: Uraniu, in schimbul combustibililor nucleari]

In pofida acestui acord, Consiliul de Securitate al ONU a examinat la 18 mai o noua rezolutie privind impunerea de sanctiuni Iranului, document pregatit de Statele Unite si agreat de celelalte puteri responsabile cu dosarul nuclear iranian (China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania).

Hillary Clinton a declarat ca i-a spus omologului sau brazilian Celso Amorim ca, "prin faptul ca Iranului i se ofera timp, i se permite sa ignore unitatea internationala care exista in privinta programului nuclear al Teheranului, iar aceasta este o situatie periculoasa pentru intreaga lume".

Brazilia sustine insa ca singura consecinta a noilor sanctiuni ale Consiliului de Securitate impotriva Iranului ar putea fi faptul ca acestea vor duce la un conflict, a mai declarat Hillary Clinton. "Nu suntem de acord cu aceasta, credem ca iranienii se folosesc de voi (Brazilia - n.r.), credem ca este timpul sa sesizam Consiliul de Securitate", a adaugat ea.

Hillary Clinton a mentionat ca dezacordul privind dosarul nuclear iranian "nu afecteaza angajamentul SUA in a considera Brazilia un partener si o tara prietena". De altfel, secretarul de stat american a subliniat ca Brazilia a jucat un rol major in Haiti in cursul seismului din 12 ianuarie, precum si in sustinerea unui acord international privind incalzirea climei.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

In replica, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in vizita in Brazilia, i-au criticat pe cei care resping acordul incheiat cu Iranul privind schimbul de uraniu. "Tarile care critica acest acord sunt invidioase, deoarece Brazilia si Turcia s-au implicat si au obtinut un succes diplomatic pe care unii au incercat in zadar sa-l negocieze timp de mai multi ani", a declarat premierul turc Erdogan intr-o conferinta de presa, dupa o intrevedere cu presedintele Lula. [Va renunta Iranul la programul de imbogatire a uraniului?]

La randul sau, presedintele brazilian a cerut Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa analizeze cu "intelegere" acordul tripartit privind schimbul de uraniu din Iran, tinand cont de contextul politic. El a afirmat ca doar tarile care detin arma atomica se opun acestui compromis.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Pe fondul tensiunilor in crestere dintre Ankara si Washington, seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, urmeaza sa se deplaseze marti la Washington, unde se va intalni cu omologul sau american, Hillary Clinton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.