Un siloz de „deşeuri radioactive” al instalaţiei nucleare Sellafiled, situat la malul Mării Irlandei, ar prezenta scurgeri care „ar putea reprezenta un risc pentru public” şi pentru „straturile freatice”. Sistemele informatice i-au fost piratate de grupuri cu legături cu China și Rusia, au dezvăluit marți într-o anchetă jurnalistică The Guardian.

Instalația cu o suprafață de șase kilometri pătrați, în care se află cel mai mare stoc de plutoniu din lume, este considerată una dintre cele mai periculoase din Europa.

În anul 1947, în timpul Războiului Rece, Marea Britanie fabrica în această instalație metal radioactiv destinat armelor nucleare britanice. Astfel, Sellafield a acumulat, timp de ani întregi, deșeuri de armament nuclear și din producția de energie atomică.

Acolo se află atât silozuri, cât și bazine artificiale, care conțin noroi nuclear. Unul dintre ele ar prezenta fisuri în platforma de beton şi asfalt şi ar putea lăsa să se scurgă deşeuri radioactive în natură.

The Guardian a dezvăluit în această anchetă că, în luna noiembrie a anului 2022, un document transmis membrilor Consiliului de Administraţie al Sellafiled evoca îngrijorări cu privire la o degradare a siguranţei întregii instalaţii.

În document se evidenția un „risc cumulat” privind defecțiuni de la siguranța nucleară, a azbestului şi până la norme legate de incendii. Însă, potrivit unui consilier ştiinţific al Guvernului britanic, riscurile reprezentate de scurgere, inclusiv ale unor produse chimice, au fost „ferm ascunse sub preş”.

Alte țări nu iau în serios aceste riscuri. Oficiali americani au avertizat cu privire la spărturi în infrastructură și la lipsa de transparență a autorităților britanice.

The Guardian a dezvăluit totodată că instalaţia Sellafiled a fost ţinta unor grupuri cu legături cu Rusia şi China. Conform publicației, aceste grupuri au piratat informatic activități precum „supravegherea scurgerilor de materiale periculoase”, „deplasarea deşeurilor radioactive” sau „detectarea incendiilor”. Pentru moment nimic nu arată că programele informatice vizate au fost „curăţate” după aceste atacuri.

Citeste si:
Kim Jong-un, dupa noul test nuclear: Am ajuns sa ne indeplinim...
Kim Jong-un, dupa noul test...

Într-un comunicat, Sellafield a transmis că refuză să comenteze cu privire la informarea autorităţilor de reglementare referitor la această situaţie şi preferă să se concentreze asupra unor îmbunătăţiri efectuate în ultimii ani.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2023 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.