Iranul foloseste portul Dubai pentru a importa echipamente electronice sofisticate pentru programul sau nuclear controversat, incalcand sanctiunile impuse de ONU, relateaza The Sunday Telegraph.

Astfel, o companie iraniana care are legaturi cu programul atomic a obtinut sisteme de control de la o companie germana. Contractul a fost incheiat initial intre societatea germana si o companie din Dubai, care apoi le-a vandut republicii islamice, pentru a le folosi in centrul de imbogatire a uraniului de la Natanz, scrie NewsIn.

Printre alte echipamente fabricate in Germania, care au ajuns in Iran, se numara calculatoare, cartele de comunicare si cabluri. Echipamentele au fost livrate societatii iraniene Kalaye Electric, care este vizata de sanctiuni ONU pentru ca ar fi fost responsabila de procurarea si dezvoltarea centrifugelor folosite la Natanz.

Luna trecuta, oficiali americani si ONU au lansat o ancheta privind modul in care Teheranul a reusit sa obtina valve nucleare si alte piese de la companii occidentale. Intre timp, investigatia a fost extinsa la Dubai, emirat supus deja unor presiuni intense din partea Washingtonului pentru a impiedica transferul de tehnologie catre republica islamica.

Anul trecut, autoritatile din Dubai au impiedicat o vanzare catre Iran de produse electronice Siemens, prin intermediul unei companii locale.

"Iranienii reusesc in continuare sa obtina tehnologie pentru programul lor nuclear prin intermediul Dubaiului, folosind certificate false si intermediari lipsiti de scrupule", a declarat o sursa din ONU.

"Autoritatile din Dubai trebuie sa fie mai riguroase in prevenirea transferului acestui echipament catre Iran",
a adaugat oficialul.

Aceste echipamente sunt vitale pentru centrul de la Natanz, care s-a confruntat anul trecut cu dificultati tehnice la centrifuge.

AIEA: Iranul poate construi doua arme nucleare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.