Bulgaria a plonjat in plina criza politica ieri, dupa ce socialistii si-au declarat incapacitatea de a forma un guvern minoritar, in lipsa votului de investitura pe care trebuia sa-l primeasca din partea parlamentului.

Parlamentul bulgar urma sa supuna la vot ieri dimineata, pentru a doua oara, componenta cabinetului Stanisev, dar opozitia a refuzat sa participe la vot. In urma unui vot secret extrem de strans, parlamentul bulgar a respins in ziua precedenta echipa propusa de Serghei Stanisev, dupa ce acesta fusese investit in functia de prim-ministru cu o majoritate la limita, de numai un vot. In consecinta, premierul desemnat al Bulgariei a renuntat la mandatul de prim-ministru, urmand ca presedintele Gheorghi Parvanov sa atribuie opozitiei sarcina de a forma noul cabinet.

Serghei Stanisev a recunoscut ieri in fata parlamentului ca a esuat in formarea unui guvern, admitand ca aceasta sarcina trebuie sa revina formatiunii de centru-dreapta Miscarea Nationala Simeon al II-lea. "In absenta majoritatii necesare, coalitia formata din Partidul Socialist (PSB, fost comunist) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL, partidul minoritatii turce) a ajuns la concluzia ca mandatul cu care a fost insarcinata de a forma un guvern a esuat", a declarat premierul bulgar.

"Constitutia prevede acum obligatia presedintelui de a preda mandatul de formare a guvernului celui de-al doilea grup parlamentar, Miscarea Nationala Simeon al II-lea, a adaugat Serghei Stanisev. Liderul a declarat ulterior ca nu exclude posibilitatea organizarii de alegeri legislative anticipate pentru iesirea din actualul impas.

Integrarea, in pericol

In urma alegerilor, parlamentul rezultat este unul fragmentat, iar fostul premier Simeon de Saxa Coburg-Gotha a refuzat sa intre in coalitie cu socialistii, clasati pe primul loc in urma alegerilor, dar fara a avea majoritatea necesara pentru a guverna. MNS a indicat ca, impreuna cu alte trei partide de dreapta, a solicitat o intalnire cu presedintele Parvanov, urmand sa negocieze cu toate partidele pentru formarea unei largi coalitii guvernamentale daca formatiunea sa va primi mandat din partea presedintelui.

Daca MNS nu va obtine votul de incredere al parlamentului, seful statului trebuie, potrivit Constitutiei, sa desemneze un al treilea partid pentru formarea cabinetului. Un nou esec il va obliga sa numeasca un guvern interimar si sa convoace noi alegeri. Actuala situatie politica de la Sofia deschide o perioada de instabilitate in Bulgaria, tara care doreste sa adere la UE la 1 ianuarie 2007. Bulgaria trebuie sa adopte de urgenta 20 de legi si un nou Cod Penal pentru a obtine o evaluare pozitiva din partea Comisiei Europene in raportul sau anual din noiembrie. In cazul in care nu reuseste sa realizeze reformele cerute de Bruxelles, aderarea Bulgariei la UE risca sa fie amanata pentru 2008.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.