Secretarul american al apararii, Robert Gates, a anuntat astazi masuri ce vor face mai dificila excluderea homosexualilor din armata americana din cauza orientarii lor sexuale, relateaza AFP.

Aceste modificari vizeaza aplicarea "in mod mai corect" a legii existente, ce le impune militarilor homosexuali sa nu-si dezvaluie orientarea sexuala, pentru ca altfel pot fi exclusi din armata, a explicat Gates. Pentagonul a inceput o examinare a acestei legi din 1993 numita "Nu intreba, nu spune", pentru a incerca sa vada care vor fi efectele abrogarii sale, promisa de Barack Obama.

Seful Statului major interarme, Michael Mullen, a spus recent ca ridicarea interdictiei pentru militarii homosexuali este "ceea ce ar trebui facut". Intre alte masuri, anchetele vizand orientarea sexuala a militarilor vor fi conduse de ofiteri mai inalti in grad, iar criteriile de evaluare vor fi mai stricte, a promis Gates. Partile terte care furnizeaza informatii despre orientarea sexuala a unui membru al armatei vor trebui sa fie audiate sub juramant, masura ce vizeaza descurajarea vehicularii zvonurilor sau denuntarea cu intentia de a face rau, arata NewsIn.

Unele dintre informatiile confidentiale detinute de avocati, medici sau cler nu vor putea fi folosite in cadrul acestor anchete. Un proiect de lege pentru abrogarea tabu-ului homosexualitatii in armata americana a fost depus in martie in Senat.

Sustinatorii anularii tabu-ului privind homosexualii in armata au salutat masurile luate de Pentagon. "Schimbarile anuntate astazi constituie un important pas inainte", a spus directorul Retelei de aparare juridica a militarilor. "Un soldat gay isi va putea de acum dezvalui orientarea sexuala unui medic sau va putea vorbi despre violente domestice fara sa se teama ca va fi demis", a explicat el.

Legea actuala privind homosexualii in armata este in contradictie cu valorile noastre nationale si reduce capacitatea armatei noastre, a spus autorul proiectului, independentul Joe Lieberman.

Mai mult de 13.500 de membri ai fortelor militare americane au fost exclusi din aramata de la intrarea in vigoare a legii in 1993.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.