Fortele de securitate din Egipt l-au arestat pe Magdy Nashar, despre care se crede ca a fabricat bombele folosite in atentatele teroriste care au zguduit Londra la 7 iulie. Scotland Yard-ul a confirmat arestarea, declarand intr-un comunicat remis presei ca persoana in cauza a fost arestata la Cairo si ca "in acest moment" (ieri, n.red.) este interogata.

Televiziunea americana ABC a anuntat ieri ca "autoritatile din Egipt au declarat ca Magdy Nashar a fost urmarit in suburbiile din Cairo, si capturat ieri noapte (joi spre vineri, n.red.)". ABC a mai anuntat ca "autoritatile britanice au initiat urmarirea lui Magdy Nashar in toata lumea, despre el stiindu-se ca a parasit Marea Britanie cu doua saptamani inaintea atentatelor".

Magdy Nashar, in varsta de 33 de ani, a absolvit Facultatea de Chimie, anul acesta, la Leeds. Autoritatile britanice l-au pus sub urmarire din momentul in care au descoperit, in timpul unei descinderi a politiei in comitatul Leeds, o cantitate impresionanta de explozibili, in orasul Burley, la fostul domiciliu al lui Magdy Nashar. Acesta a fost vazut ultima oara la Leeds, acum doua saptamani, cand i-a spus gazdei sale ca trebuie sa se intoarca in Egipt pentru a rezolva o problema cu viza. El nu a renuntat la apartament, anuntandu-l pe proprietar ca in locul sau va sta un prieten.

Oficiul vizelor din Marea Britanie reinnoise viza lui Magdy Nashar, in luna februarie, anul acesta. Explozibilul folosit la 7 iulie in atentatele de la Londra era "artizanal", nu era "militar", au precizat vineri surse oficiale care investigheaza cazul, citate de BBC. Acesta a fost un alt motiv pentru care autoritatile britanice si-au indreptat atentia catre Magdy Nashar. Explozibilul gasit la Leeds era artizanal si agentii de securitate britanici au stabilit ca a fost facut din substante chimice care se gasesc "la liber" pe piata. Detectivii prezenti la locul descinderii au descoperit o cantitate mare de peroxid de acetona si de triaperoxid de triacetona, substante ce au fost transformate intr-un explozibil volatil, numit "Mama lui Satan".

Acesta este acelasi timp de explozibil pe care Richard Reid il avea in pantofi, in 2001, cand a incercat sa distruga in zbor avionul cu care calatorea peste Atlantic.

Investigatiile politiei britanice continua. Scotland Yard-ul a dat publicitatii imagini cu Hasib Hussain, de 18 ani, in momentul in care statea in statia Luton cu un rucsac plin de explozibili, incarcatura fiind detonata ulterior in autobuzul numarul 30, in Tavistock Square. Numarul victimelor acelei explozii s-a marit in ultima zi, dupa moartea unuia dintre raniti, numarul decedatilor ajungand la 14. Dintre raniti, 48 se afla inca la spital, dintre care 9 la terapie intensiva.

Detectivii incearca acum sa stabileasca ce a facut Hussain in ultimele 81 de minute din viata sa, dupa ce a constatat ca bomba pe care o purta asupra sa nu s-a detonat in momentul in care se afla la metrou.

Expertii incearca sa afle daca a fost decizia lui de a o detona intr-un autobuz sau a primit un ordin in acest sens. In momentul in care Hussain a murit, prietenii sai, din West Yorkshire, Shehzad Tanweer si Mohammad Sidique Khan, erau morti de mai bine de o ora. Tot ieri, detectivii au interogat-o pe sotia lui Lindsay Germaine, jamaicanul de 19 ani, care a fost al patrulea sinucigas, pe linia Piccadilly, intre statiile de metrou King's Cross si Russell Square, deflagratie ce a dus la moartea a 26 de persoane.

Sir Ian Blair, seful Politiei Metropolitane a declarat ieri ca atentatele reprezinta o oportunitate pentru comunitatea musulmana de a se angaja si mai puternic in lupta impotriva terorismului.

"Ceea ce noi trebuie sa aflam acum este cine i-a incurajat si cine i-a instruit pe cei patru", mai declarat Sir Ian Blair. "Nici politia si nici agentii secreti nu vor invinge terorismul. Comunitatile o vor face", a mai spus seful Politiei Metropolitane. Surse ale CNN au declarat ieri ca exista probe care atesta o legatura intre atacurile din capitala britanica si o operatiune a politiei care a avut loc anul trecut si care a condus la arestarea a opt musulmani britanici si confiscarea a peste jumatate de tona de nitrat de amoniu.

In martie 2004, la doar cateva saptamani dupa atentatele de la Madrid, autoritatile britanice au lansat operatiunea Crevis, care a condus la arestarea a opt musulmani britanici, cu varste cuprinse intre 17 si 32 de ani, suspectati ca organizau sau instigau la "acte de terorism". Politia a declarat atunci ca suspectii ar fi avut legaturi cu "terorismul islamist".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.