Politia poloneza a anuntat in noaptea de duminica spre luni ca a gasit inscriptia in germana "Arbeit macht frei" ("Munca te face liber"), furata vineri de la intrarea in fostul lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau, si ca i-a arestat pe presupusii hoti, informeaza AFP.

"Am retinut in nordul Poloniei cinci barbati, cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani. Inscriptia gasita a fost taiata in trei bucati", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al politiei din Cracovia, Dariusz Nowak. Suspectii "au fost retinuti cu putin inainte de miezul noptii, iar panoul a fost gasit intr-o casa particulara", a mai spus oficialul, care a refuzat sa dea alte detalii.

Incriptia din metal, masurand cinci metri in lungime, figura deasupra intrarii in lagarul de exterminare de la Auschwitz instalat de Germania nazista in Polonia ocupata.

Panoul de trista amintire a fost furat vineri in zori de indivizi neidentificati. Disparitia inscriptiei a provocat o imensa emotie, mai ales in Israel si in diaspora evreiasca.

"Este o usurare enorma. Suntem extrem de recunoscatori politiei, care a facut o treaba fantastica. In asa scurt timp, au gasit inscriptia", a declarat Pawel Sawicki, purtator de cuvant al muzeului Auschwitz. "Acest simbol, fara indoiala unul dintre cele mai importante ale secolului trecut, va putea reveni la locul sau", a adaugat purtatorul de cuvant. "Suntem foarte nerabdatori sa vedem in ce stare este inscriptia. Din cate am aflat, a fost taiata in bucati. Specialistii nostri vor avea grija sa o refaca, pentru ca ea sa revina cat mai repede posibil la locul sau", a mai spus reprezentantul muzeului, transmite NewsIn.

Muzeul Auschwitz se pregateste sa marcheze la 27 ianuarie 65 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare nazist de catre Armata rosie. Muzeul si alte institutii au oferit o recompensa de aproape 30.000 de euro pentru orice informatie care ar fi permis gasirea inscriptiei si a hotilor ei.

Inca de vineri o copie a panoului metalic lung de cinci metri a fost plasata deasupra intrarii in lagar. Anul trecut lagarul a fost vizitat de peste un milion de persoane.

Germania nazista a exterminat la Auschwitz-Birkenau intre 1940 si 1945 in jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei. Celalalte victime au fost polonezi care nu aveau origine evreiasca, tigani si prizonieri sovietici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.