Irlandezii se pronunta astazi pentru a doua oara, prin referendum, asupra Tratatului european de la Lisabona, Dublinul si Bruxellesul sperand sa obtina un "da", preconizat de sondaje, la un an de la respingerea textului, care a paralizat Uniunea Europeana.
Birourile de vot s-au deschis astazi la ora 07.00 (09.00, ora Romaniei) pentru referendumul ce va decide soarta Tratatului de la Lisabona, informeaza NewsIn, citand AFP.

Birourile de vot se vor inchide la ora 22.00 (00.00, ora Romaniei).

Potrivit celor mai recente sondaje, "da" are sustinere 48-68%, iar "nu" 17-33%. [Sondaj: Mai putini sustinatori pentru Tratatul de la Lisabona in Irlanda]

La 12 iunie 2008, 53,4% dintre alegatorii irlandezi, al caror numar reprezinta mai putin de 1% din totalul cetatenilor UE, au respins Tratatul, destinat sa asigure o mai buna functionare Uniunii Europene cu 27 de membri. Acest "nu" sincer al irlandezilor a impiedicat aplicarea textului, care trebuie sa fie ratificat de toate cele 27 de tari membre UE pentru a intra in vigoare.

Dublinul, singura capitala europeana obligata de Constitutie sa supuna Tratatul unui referendum, a acceptat sa-i cheme din nou pe irlandezi la vot, in schimbul unor garantii oferite de Bruxelles pentru a calma temerile ce au influentat rezultatul negativ din 2008: UE nu se va atinge de o serie de "caracteristici celtice", cum ar fi interzicerea avortului, neutralitatea militara si administrarea propriului sistem de taxe. In plus, in cazul unei victorii a "da", Irlanda isi va pastra comisarul european in Executivul de la Bruxelles.

De ce ar trebui sa ne intereseze Tratatul de la Lisabona?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.