Norvegienii voteaza luni pentru un nou Parlament, intr-un scrutin incert pentru coalitia de stanga in exercitiu, aflata in dificultate in aceasta tara, una dintre cele mai prospere din lume.
Majoritatea birourilor de vot s-au deschis la ora 09.00 (10.00, ora Romaniei), dar unii alegatori si-au putut depune buletinele de vot de duminica, relateaza AFP, conform NewsIn.

Guvernul, din care fac parte laburistii - principala formatiune a tarii - si aliatii lor socialisti si de centru, si opozitia de dreapta, dominata de populisti, sunt la egalitate in sondaje.

Membru al Partidului Laburist, cel mai mare din tara, premierul Jens Stoltenberg, aflat la putere din 2005, se lauda ca a condus Norvegia in timpul crizei economice fara probleme, datorita imensului "fond petrolier", care era de 277 de miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie. Tara scandinava s-a confruntat cu o recesiune scurta si are in prezent cea mai mica rata a somajului din Europa, 3%.

"O guvernare buna in loc de experimente economice. Statul care ajuta in loc de reduceri de impozite. Iata mizele acestor alegeri", afirma Stoltenberg, in varsta de 50 de ani, care a facut din asigurarea locurilor de munca prioritatea sa.

Insa, potrivit sondajelor, jumatate dintre alegatori vor o schimbare.

Prinse intre ortodoxia bugetara si cererile populatiei alimentate de marimea fondului petrolier, guvernele succesive se lovesc de "blestemul abundentei petroliere", considera politologul Frank Aarebrot. Potrivit normelor, statul poate sa foloseasca maxim 4% din fondul petrolier pentru a-si echilibra bugetul, in perioade normale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.