Pentru prima oara de la atentatele din 11 septembrie, politica Statelor Unite in privinta terorismului se bazeaza mai mult pe imaginea unei Americi care s-a intors la valori, decat pe folosirea fortei, o delimitare clara de deciziile luate in urma cu opt ani de administratia Bush, comenteaza AFP.
Interzicerea totala a torturii, promisiuni privind inchiderea inchisorii Guantanamo, suspendarea inchisorilor secrete ale CIA: cele mai controversate simboluri ale "razboiului mondial impotriva terorismului" aparute in cei opt ani de mandat ai presedintelui George W. Bush au fost desfiintate de la sosirea lui Barack Obama la Casa Alba.

Chiar si termenul de "razboi impotriva terorismului" a fost contestat la inceputul lui august de John Brennan, principalul consilier pe probleme de terorism al presedintelui american, pe motiv ca "acrediteaza ideea potrivit careia Statele Unite ar fi in razboi cu restul lumii".

Spre deosebire de precedenta administratie, abordarea lui Obama "este globala si ofera mai multa importanta suferintelor subconstiente care declanseaza reactii violente la oamenii furiosi", explica Steven Simon, expert la Centrul pentru Relatii Externe (CFR) din Washington.

"Presedintele Obama a venit cu argumentele potrivite: atunci cand o democratie incalca principiile fundamentale de impartialitate in lupta impotriva terorismului ii ajuta pe teroristi, intretinandu-le propaganda", declara pentru AFP David Cole, profesor de drept la Universitatea din Georgetown.

Deschiderea spre tarile musulmane, refacerea imaginii SUA in lume fac, de asemenea, parte din strategia noului presedinte american. Steven Simon spune ca "Obama are mai multa credibilitate ca predecesorul sau cand afirma ca nu duce "un razboi impotriva musulmanilor" si insista ca vrea sa lupte impotriva saraciei sau pentru restaurarea democratiei in Afganistan. "In conditiile in care calea spre victorie inseamna izolarea al-Qaida si a posibililor sustinatori, Statele Unite trebuie sa raspunda intr-o maniera legitima si dreapta", adauga David Cole.

Cu toate acestea, delimitarea de practicile administratiei Bush a fost urmata de atacurile dreptei, cea mai vehementa voce fiind aceea a vicepresedintelui Dick Cheney. Considerat ca unul dintre principalii autori ai metodelor dure folosite in lupta impotriva terorismului dupa 11 septembrie si purtatorul de cuvant al celor care se opun noii politici americane, el il acuza de mai multe luni pe Obama ca pune in pericol siguranta tarii. "Persoanele care au fost supuse 'tehnicilor de interogare imbunatatite' au oferit majoritatea informatiilor despre al-Qaida", a declarat el la sfarsitul lunii august, cu prilejul publicarii unui raport intern al CIA care prezinta torturile si relele tratamente aplicate mai multor suspecti de terorism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.