Miscarile de strada si protestele care acuza fraudarea alegerilor prezidentiale din acest weekend au capatat mai multa vizibilitate datorita internetului si nu institutiilor media traditionale.

In timp ce compania Dell raporteaza ca mesajele transmise pe Twitter i-au adus, pana acum, un profit de 3 milioane de dolari, iar cei de la TechCrunch se mandresc ca aproape 10% din trafic e datorat platformei de microblogging, serviciul isi dovedeste inca o data versatilitatea ca mediu de comunicare in timp real, contemporan cu evenimentele, in detrimentul unor giganti media cum ar fi CNN. La fel de folositor ca in situatia raspandirii pe internet a protestelor din Moldova, intr-un context asemanator de chestionare a validitatii alegerilor prezidentiale, Twitter se dovedeste o unealta extrem de utila revolutiilor. Ca si alte instrumente specifice web 2.0, toate au fost folosite de iranienii care se opun regimului opresiv al re-alesului Mahmoud Ahmadinejad.

Mii de utilizatori de Twitter au criticat pozitia CNN fata de evenimentele din Iran, in decursul weekendului trecut, postand mesaje care au facut ca termenul "CNNFail" sa fie unul dintre cele mai populare, scriu cei de la NYTimes. Actualul regim e acuzat deja de incalcarea libertatii presei in urma sesizarilor facute de redactorii-sefi ai posturilor germane ARD si ZDF, precum si de BBC, care acuza bruierea electronica a satelitilor folositi in Orientul Mijlociu pentru transmiterea semnalului BBC Persian in Iran, astfel incat cei 21 de milioane de iranieni cu acces la internet au apelat la instrumente online pentru a se face auziti. Comunitatea internationala a luat rapid atitudine, astfel incat in acest moment patru din cele mai discutate 10 subiecte pe Twitter sunt in jurul cuvintelor-cheie #IranElection, Mousavi, Moussavi si Tehran, cu cateva zeci de actualizari la fiecare cateva secunde.

Comentand acuzatia NYTimes ca acorda mai multa atentie unei reluari a emisiunii lui Larry King, oficiali CNN au declarat ca transmisiunile lor legate de manifestatiile din Teheran le-au depasit, cantitativ, pe cele ale altor institutii media. Lucru adevarat, daca luam in calcul cele peste 250 de clipuri uploadate de cetateni-jurnalisti in ultimele 48 de ore pe platforma de continut generat de utilizatori detinuta de CNN, iReport.

Actualul presedinte Mahmoud Ahmadinejad s-a asigurat din timp, de altfel, ca desfasurarea online a campaniei principalului sau contracandidat, reformistul Mir Hossein Mousavi, va avea de suferit, la sfarsitul lunii trecute blocand accesul la Facebook si restabilindu-l ulterior datorita presiunilor media internationale.

In acest moment unul dintre grupurile de Facebook care-l sustine pe Mousavi numara 48.370 de sustinatori, fata de doar cateva mii in urma cu cateva saptamani, in timp ce unii suporteri isi arata sprijinul schimbandu-si avatarul cu imagini care contin culoarea verde, reprezentativa pentru opozitia iraniana.

In afara de Twitter si Facebook, jurnalistii amatori au denuntat victoria actualului presedinte si prin intermediul Flickr, Picasa si a blogului foto Tehranlive.org, updatate constant cu sute de imagini si devenind instant surse de stiri la prima mana. Nici YouTube nu a fost ocolit de cei care, inarmati de multe ori doar cu camerele video ale telefoanelor, au reflectat situatiile de conflict dintre manifestanti si fortele de ordine de la fata locului, dupa cum amintesc cei de la BBC. Huffington Post, NYTimes si Guardian au ales sa reflecte situatia prin intermediul live-bloggingului, la fel ca si cei de la BBC, care intretin inclusiv o versiune in persana a blogului pe care l-au dedicat manifestatiilor.

Pentru a putea distinge intre tweet-uri transmise chiar din focul evenimentelor, cum ar fi un mesaj care denunta faptul ca serviciile secrete interzic accesul ranitilor in spitale, si mesajele retransmise de utilizatori din restul lumii, cei de la Twazzup au creat o pagina speciala, unde toate mesajele referitoare la situatia din Iran sunt agregate in acelasi context, frecventa lor masurandu-se, in unele momente, in cateva actualizari pe secunda. Pe langa tweet-urile care il sustin pe Hossein Mousavi, multe mesaje contin liste de servere proxy care pot fi folosite pentru a accesa continutul interzis de regim.

In urma reactiilor internationale care au acuzat frauda electorala, cenzura si acte antidemocratice, Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, l-a asigurat pe Mir Hossein Mousavi ca rezultatele alegerilor vor fi subiectul unei investigatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.