Aflata joi seara in studioul postului de televiziune RaiDue, la emisiunea AnnoZero, o romanca din public a redus intreaga audienta la tacere in momentul in care a cerut explicatii pentru bombardamentul mediatic cu ton negativ la care au fost supusi romanii din Peninsula, dupa violul adolescentei de 14 ani, petrecut in noaptea de Sf. Valentin.
Ultimele teste ADN au aratat ca cei doi romani arestati in acest caz, cu mare tam-tam de catre politia italiana si care a reprezentat unul dintre subiectele preferate ale presei italiene, sunt nevinovati.

Moderatorul Michele Santoro ii da, spre sfarsitul emisiunii, ultimul cuvant unei romance din public care se auto-prezinta Raluca. Ea a venit in Italia in urma cu 11 ani, si-a terminat studiile cu nota 10, si recent si-a sfarsit si cercetarea pentru doctorat. Cu toate acestea, in ciuda succesului sau, ea are in orice moment “valiza facuta si este oricand gata sa plece”.

Ce parere aveti despre initiativa Ralucai? Asteptam parerile voastre pe forum!

Raluca este intrebata de ce are aceasta senzatie si acesta este momentul in care tanara romanaca este stimulata sa exprime fricile si temerile a mii de romani care traiesc in Italia.

“In aceasta seara s-a vorbit foarte mult despre romani si despre Romania, dar despre romani ca agresori, mai mult decat despre ei ca victime. Sunt aici pentru ca vreau sa reprezint miie de romani care muncesc de dimineata si pana seara si care isi traiesc viata de zi cu zi ca cetateni ai oraselor care ii gazduiesc. Vreau ca pentru un moment, toti cei prezenti aici, sa se puna in locul acestor romani", a afirmat cu fermitate Raluca, lasandu-i muti pe cei prezenti la emisiunea postului de televiziune RaiDue.

Eu vreau sa dau un semnal de solidaritate puternic tuturor conationalilor mei, care majoritatea se afla aici pentru a munci! Si vreau sa dau un semnal ferm de solidaritate si pentru italieni, pentru victimele violentelor, familiilor lor. DAR DE CE TREBUIE SA MA SIMT EU VINOVATA PENTRU ACESTE LUCRURI! De ce trebuie sa ma simt vinovata eu!” .

In fata acestei juste reactii de revolta, o alta persoana din public o intreaba pe Raluca “de ce se simte asa”.

Din moment ce exista acest bombardament mediatic centrat in jurul <prinderii romanului>, adica eu! Pentru ca eu reprezint aceasta etnie! Eu sunt fiica de jurnalist si ca fiica de jurnalist am crescut intr-o redactie. Ceea ce se face acum in Italia este jocul de-a <prinderea romanului>, iar aceasta reprezinta o deviatie de la adevaratele probleme ale Italiei. Sunt de acord ca cine a gresit sa plateasca. Dar eu, ca femeie, am nevoie de aceasi siguranta de care are nevoie orice italianaca! Eu, in orasul meu, in care locuiesc de 11 ani contribui in fiecare zi pentru bunastarea culturala, peste totate pentru ca sunt o intelectuala!”, a spus romanca, lansand rumoare in platoul emisiunii.

Tanara romanca a continuat pe acelsi ton vehement. “Si sa va povestesc ceva! Intr-o seara, cand ma intorceam acasa de la o Festa, era 11 noaptea, am vazut un baiat intins la pamant. Si in timp ce nimeni nu se opera sa il ajute, M-AM OPRIT EU! Si i-am vorbit mai intai in romaneste, pentru ca in aceste momente in care se face atat de mult caz ca romanii sunt delicventi, eu din contra am simtit atunci nevoia sa vorbesc in romana”.

Desi Raluca a incercat spre sfarsitul interventiei sa explice de ce totusi simte nevoia sa plece din Italia, moderatorul incheie un moment care i-a uimit si bulversat pe toti cei aflati in platoul emisiunii.

Emisiunea AnnoZero a postului RaiDue, de joi, 5 martie 2009, a dezbatut cazul violului de la Roma din noaptea Sf . Valentin, caruia i-au cazut victime o fata de 14 ani ce a fost violata, si prietenul ei. In acel moment, intreaga opinie publica italiana a explodat centrandu-si discursul in jurul sintagmei "roman violator". Dar “probele impotriva celor doi romani arestati pentru cele intamplate in noaptea de 14 februrarie, au cazut una cate una”, motiv pentru care tema emisiunii a fost aceea de a face lumina cu privire la cele intamplate in acea noapte, pentru care ca principali vinovati au fost cautati romanii. Problema a fost dezbatuta alaturi de mai multi reprezentanti ai scenei politice italiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.