Restructurarea autoritatii de telecomunicatii de catre guvernul Tariceanu in pofida unei sentinte judecatoresti e fara precedent in alte tari si cu atat mai grava cu cat e a doua oara cand o asfel de masura a schimbat seful autoritatii, a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant CE.
Martin Selmayr a prezentat joi decizia Comisiei Europene de a deschide procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) dupa ce fostul guvern a restructurat autoritatea nationala de telecomunicatii pentru a-i demite seful, transmite NewsIn.

Intrebat daca au mai existat si alte state membre in care au fost luate asemenea masuri, Selmayr a spus ca "si in alte tari au mai existat tentative de ingerinta politica, dar in nici una nu s-a intamplat ca o sentinta judecatoreasca sa fie pur si simplu ignorata".

Purtatorul de cuvant a spus si cand a prezentat decizia ca acest caz a fost cu atat mai grav cu cat nu s-a intamplat pentru prima oara in Romania, caci inainte de aderare, seful autoritatii a fost schimbat tot prin restructurarea institutiei prin ordonanta de urgenta.

"Trebuie sa scapam de aceste ordonante de urgenta care atarna ca o sabie a lui Damocles peste autoritatile de reglementare. Este in interesul jucatorilor de pe piata romaneasca si in interesul consumatorilor ca situatia sa se schimbe", a declarat Selmayr.

El a subliniat ca executivul european nu este interesat de o anumita persoana la carma autoritatii, ci de stabilitatea institutionala. "Un director nu-si poate face treaba eficient daca este tot timpul sub amenintarea demiterii prin restructurare", a mai spus purtatorul de cuvant.

Expertii CE vor colabora cu echipa noului ministru Gabriel Sandu pentru redactarea unui cadru legal "stabil", care sa nu mai permita astfel de "decizii pripite", a precizat Selmayr. Cazul de infringement poate fi inchis cand executivul european va constata ca masurile adoptate de autoritatile romane sunt indeajuns de solide si garanteaza stabilitatea institutionala.

Selmayr a evitat sa extrapoleze cazul la situatia de ansamblu a stabilitatii legislative din Romania, in contextul monitorizarii de catre CE a reformei justitiei si luptei anticoruptie.

In concluziile ultimului raport CE din iulie 2008 se arata ca "performanta sistemului judiciar din Romania este impiedicata de insecuritatea juridica, ce se datoreaza mai multor factori, inclusiv aplicarii neuniforme a legii si recurgerii excesive la ordonantele de urgenta". Acesta era unul dintre motivele pentru care CE recomanda mentinerea monitorizarii pentru "inca o vreme".

In afara procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de aderare) declansate joi impotriva Romaniei, Comisia a mai initiat proceduri de acest fel impotriva unor state membre pentru interventii in independenta autoritatilor nationale de telecomunicatii. Unele dintre ele au putut fi intre timp inchise (Bulgaria, Slovenia, Cipru, Slovacia si Luxemburg), dupa ce autoritatile au luat masuri pentru rezlovarea situatiei. Polonia a fost deferita Curtii Europene de Justitie in iulie 2008. Procedurile impotriva Letoniei si Lituaniei, declansate in septembrie 2008, sunt inca in derulare.

Tot astazi, reprezentantii CE au anuntat declansarea celei de-a doua etape de infringement impotriva Romaniei, pentru eficienta energetica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.