Dupa avertismente repetate, Comisia a lansat astazi impotriva Romaniei procedura privind incalcarea dreptului comunitar (infringement) prin transmiterea unei scrisori de punere in intarziere Guvernului Romaniei, potrivit unui comunicat CE.
Comisia Europeana considera ca decizia luata in 2008 de Guvernul Romaniei de a-l demite pe presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de a restructura si de a redenumi institutia, reprezinta o grava nerespectare a independentei autoritatii de reglementare.

„Autoritatile nationale de reglementare independente reprezinta o adevarata coloana vertebrala pentru normele UE in sectorul telecomunicatiilor si sunt, prin urmare, esentiale pentru o reglementare corecta a pietei unice europene in domeniu”, a afirmat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, potrivit comunicatului CE.

„Este ingrijorator sa constatam ca guvernul unui stat membru anuleaza, in 2008, efectele unei hotarari judecatoresti, mai ales ca acest lucru nu se intampla pentru prima data in Romania. Aceasta decizie incalca normele UE in domeniul telecomunicatiilor si contravine insusi principiului statului de drept, care sta la baza Uniunii Europene", a declarat aceasta. Ea si-a exprimat sprijinul autoritatilor romane, inclusiv noului ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu si a oferit consultanta necesara pentru ca normele UE sa fie respectat. "Pentru noi, problema nu este legata de o persoana anume, ci de faptul ca trebuie sa se identifice solutii stabile pe termen lung, prin care sa se garanteze independenta persoanei care conduce autoritatea de reglementare, indiferent care ar fi aceasta”, a adaugat Reding.

Decizia nu este o noutate, intrucat Viviane Reding, a avut miercuri dimineata o convorbire telefonica cu ministrul Gabriel Sandu, care a preluat aceasta problema de la guvernul anterior, pentru a discuta despre modul in care se poate corecta actuala situatie de ilegalitate din Romania, astfel incat sa devina conforma cu litera si spiritul legislatiei UE.

In septembrie 2008, Curtea de apel Bucuresti a suspendat decizia luata cu o luna inainte de premierul Romaniei de a-l inlocui pe presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. In urma hotararii judecatoresti, presedintele Autoritatii ar fi trebuit sa fie reinstalat in functie. Cu toate acestea, hotararea nu a fost aplicata, deoarece chiar in ziua in care a fost facuta publica Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a decis restructurarea si redenumirea autoritatii nationale de reglementare, precum si numirea unui nou presedinte. Acest lucru a anulat efectele hotararii judecatoresti.

Comisia a transmis doua scrisori administrative in septembrie si octombrie 2008, pentru a atrage atentia Guvernului Romaniei asupra gravitatii situatiei. Cu toate acestea, nu s-a primit un raspuns satisfacator la aceste scrisori. In consecinta, Comisia a transmis Romaniei o notificare de punere in intarziere, prima etapa a procedurii de infringement, conform articolului 226 din Tratatul CE.

Comisia considera ca este crucial sa se evite o noua restructurare pripita a autoritatii de reglementare in telecomunicatii din Romania si sa se identifice o solutie institutionala mai durabila, care sa reflecte integral, in litera si spiritul lor, reglementarile UE privind independenta autoritatilor de reglementare.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a transmis ca Romania are termen de doua luni pentru a transmite observatiile sale CE privind reorganizarea ANRCTI.

"Obiectiile C.E. vizeaza, in fapt, nerespectarea de catre tara noastra a prevederilor Directivei 21/2002/C.E. privind cadrul comun de reglementare in comunicatii prin adoptarea ordonantelor de urgenta prin care se infiintau A.N.R.C.T.I. (2006) si A.N.C. (2008). In urmatoarele zile Romania va primi oficial scrisoarea de punere in intarziere, si va avea un termen de doua luni pentru a transmite observatiile sale", se arata intr-un comunicat MCSI.

De asemenea, comunicatul scrie ca Gabriel Sandu a purtat discutii cu Viviane Reding, pe marginea acestei probleme, in urma carora au fost stabilite premisele unei cooperari directe si stranse in vederea identificarii solutiilor agreate de comun acord.

Cei doi au stabilit ca pe 12 februarie, directorul general al Directoratului pentru Societatea Informationala si Media, Fabio Colasanti va efectua o vizita in Romania, urmand ca pe 17 februarie, la Praga, sa aiba loc o intrevedere intre ministrul Gabriel Sandu si comisarul European pentru societatea informationala si media, Viviane Reding.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.