Trei cazuri socante de viol au reamintit Romei in aceasta luna de toamna anului 2007 si de romanul Nicolae Mailat, iar ca raspuns premierul italian a anuntat sambata ca va trimite in ajutorul politiei de zece ori mai multi soldati care sa patruleze pe strazile oraselor - in total 30.000 de militari.

Premierul de centru-dreapta a venit la putere anul trecut promitand sa actioneze dur in privinta criminalitatii si a trimis 3.000 de soldati pe strazile oraselor, care sa indeplineasca diverse misiuni cum ar fi paza la ambasade, pentru a permite astfel politistilor sa se ocupe de infractori, scrie NewsIn.

Trei cazuri socante de viol petrecute la Roma au inflamat luna aceasta presa, potrivit Reuters. Pentru unul dintre atacuri, comis vineri, au fost invinovatiti cinci est-europeni, iar ca urmare politia a efectuat un raid sambata intr-o tabara ilegala de romi. O femeie in varsta de 41 de ani a fost violata miercuri de doi barbati in apropierea unei statii de autobuz la Roma, iar un cuplu a fost batut, iar femeia violata de cinci barbati la Guidonia, in apropierea capitalei, potrivit AFP.

Evenimentele au reamintit de violarea si uciderea Giovannei Reggiani, in octombrie 2007, atribuita romanului Nicolae Romulus Mailat, eveniment ce a dus la tensionarea relatiilor romano-italiene si a facut ca lupta impotriva criminalitatii sa devina principala tema a campaniei electorale de anul trecut din Italia. Partidul lui Berlusconi a castigat alegerile promitand ca va reduce criminalitatea si a recurs in acest scop la ajutorul armatei. Guvernul sau a propus noi legi impotriva imigrantilor, invinovatiti de unii italieni, inclusiv de aliatii lui Berlusconi, pentru valul de crime violente.

Berlusconi a spus sambata ca violurile nu pot fi puse pe seama unei securitati deficitare si a aratat ca s-a inregistrat o diminuare a tuturor infractiunilor majore legate de criminalitatea stradala.

Ministrul apararii, Ignazio "La Russa, precum si ministrul de interne Roberto Maroni au propus sa crestem de zece ori numarul militarilor, care in loc sa faca de paza in desertul tatarilor (referire la cartea lui Dino Buzzati - n.r.) vor lupta cu armata raului, criminalitatea difuza", a declarat Berlusconi, citat de agentia ANSA.

Aceasta propunere, prezentata inca de vineri in consiliul de ministri, consta in a "creste progresiv, pana de zece ori, numarul patrulelor mixte (militari - forte de ordine) in cartierele cu risc din cat mai multe orase", a explicat La Russa. "In zilele urmatoare, va fi instituita o comisie ad hoc", a adaugat ministrul apararii.

Denuntat de stanga, decretul guvernamental adoptat in august 2008 afecta 1.000 de militari pentru supravegherea unor locuri "sensibile" precum ambasadele, alti 1.000 erau trimisi sa monitorizeze centrele unde sunt retinuti imigrantii clandestini, in timp ce 1.000 de soldati urmau sa formeze patrule mixte impreuna cu politia pe strazile oraselor.

Opozitia de centru-stanga spune insa ca tactica guvernului nu a dat rezultate, iar ministrul de interne din "cabinetul din umbra", Marco Minniti, a declarat ca o mobilizare a armatei pe scara atat de larga este "fara precedent, foarte costisitoare si practic va insemna stare de asediu".

Si sindicatele politiei contesta masura. "Nu este suficient sa aduci soldati pe strada ca sa lupti impotriva criminalitatii. Crima, in special cea organizata, trebuie sa fie combatuta cu inteligenta si prin investigare", a declarat Nicola Tanzi de la sindicatul SAP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.