Un grup rebel tuareg din Niger, Combatantii Frontului Fortelor de Redresare, a revendicat marti, pe site-ul sau de internet, rapirea diplomatului canadian Robert Fowler, spunand ca a rapit in total patru persoane, relateaza AFP.

Intr-un mesaj semnat de "comisarul penzru razboi" Rhissa Ag Boula, liderul istoric al revoltei din aii '90, miscarea spune ca Fowler "este bine si va fi transferat in curand intr-un loc sigur si predat altor colaboratori".

Doi diplomati canadieni care lucrau pentru ONU, printre care trimisul special al secretarului general Ban Ki-moon pentru Niger, Robert Fowler, au disparut la circa 40 de kilometri vest de capitala Niamey, au anuntat luni autoritatile.

"Robert Fowler a disparut in zona Karma", a declarat Mohamed Ben Omar, purtatorul de cuvant al guvernului din Niger si ministru al comunicatiilor, potrivit NewsIn.

La Ottawa, ministrul canadian de externe, Lawrence Cannon, a confirmat disparitia lui Fowler, cea a lui Louis Guay, "un diplomat canadian in serviciul ONU", care il seconda pe Fowler, precum si a soferului lor nigerian.

Fowler, care nu este in misiune oficiala, a sosit joi in capitala nigeriana dupa ce a solicitat o invitatie din partea autoritatilor pentru a asista la festivitatile pentru 50 de ani de la declararea Republicii Niger, la Tillabéri. "Fara sa fi cerut in prealabil autorizatia oficialilor, Fowler a plecat din capitala sambata insotit de alte doua persoane, pentru a se duce la Samira, de cealalta parte a fluviului Niger, mina aurifera exploatata de canadieni", a spus Ben Omar.

Autoritatile au fost alertate in legatura cu disparitia sa luni, cand masina a fost gasita in zona localitatii Karma. In vehicul au fost gasite trei telefoane, un aparat foto si o bluza.

Potrivit ministrului, masina functionarului ONU a fost urmarita de la iesirea din Niamey de un alt vehicul, neidentificat, inmatriculat in Togo.

"Aceasta disparitie ne surprinde", a spus ministrul, care a precizat ca Fowler nu a prevenit nici autoritatile, nici reprezentanta locala a ONU in legatura cu deplasarea sa. Regiunea Tillaberi este departe de zonele in care au loc confruntari intre armata nigeriana si rebeli, foarte activi in nord.

Ministrul canadian de externe, Lawrence Cannon, a discutat cu responsabilii ONU "si urmareste situatia", potrivit unui comunicat. Responsabili consulari sunt in contact cu familiile celor doi canadieni si cu responsabilii din Niger si din cadrul ONU.

Fowler a fost ambasadorul Canadei la ONU din 1995 pana in 2000 si ambasador in Italia, inainte de a se retrage din afacerile externe canadiene in 2006. Pasionat de fotografie, el se dusese deja de doua ori in Niger. Fowler a fost si subministru al apararii din 1989 pana in 1995, dupa ce a fost consilier pe politica externa pentru premierii Pierre Elliott Trudeau, John Turner si Brian Mulroney. De asemenea, a fost reprezentantul personal pentru Africa al premierilor Jean Chretien si Paul Martin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.