Partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unita, care domina Parlamentul, a obtinut aprobarea cu 355 voturi pentru si 85 impotriva a unui text care va permite unui numar de trei judecatori sa judece cazuri de terorism, luare de ostatici, revolta armata, sabotare si dezordine publica.

"Vrem sa respectam democratia, dar nu doresc sa vad cum sunt pusi in libertate teroristi", a spus Vladimir Vasiliev, care a propus legea, potrivit NewsIn.

Rusia postsovietica a adoptat procesele cu jurati in 1993, masura ce fusese abolita imediat dupa revolutia din 1917.

Sustinatorii acestei schimbari spun ca ea era necesara pentru ca unele tribunale din sudul tarii au achitat sau dadeau dovada de o prea mare ingaduinta fata de grupuri suspectate de implicare in crima organizata.

Rusia incearca sa combata insurgenta din Caucazul de Nord - unde actioneaza si crima organizata - ce vizeaza guvernul federal de la razboiul din 1994 din Cecenia. Anul acesta violentele s-au extins in regiune.

Opozantii textului spun ca noul sistem este pur si simplu nedrept si nu va functiona. "Aceasta lege este anticonstitutionala", declarat Elena Mizullina, membra a partidului Rusia Dreapta. "Textul nu apara drepturile cetatenilor", a subliniat ea.