"Guvernul a aprobat cheltuieli de pana la 200 miliarde rupii pentru anul bugetar in curs (ce se va incheia in martie 2009)", conform unui comunicat al biroului de presa al premierului Manmohan Singh.

India "monitorizeaza indeaproape evolutia economiei si nu va ezita sa ia masuri auxiliare pentru combaterea riscului recesiunii", informeaza acelasi comunicat.

Concret, taxa pe valoare adaugata (TVA) va scadea cu 4% in cazul mai multor categorii de bunuri, pentru sprijinirea consumului, cel mai important factor al cresterii economice din India, iar cheltuielile publice se vor concentra in special pe infrastructura, intreprinderi mici si mijocii si exporturi.

Premierul Singh estimeaza o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 7,5% pentru anul fiscal 2008 - 2009, desi economisii prognozeaza o crestere a PIB-ului cu 6,8% si cu 5,5%, in urmatorul an.

“Indiferent de masurile pe care guvernul indian le ia, nu va putea opri o temperare a cresterii economice anul viitor”, a declarat pentru Bloomberg Tehmina Khan, economist in cadrul Capital Economics (Londra).
Aceasta a subliniat ca investitiile, ce au reprezentat motorul cresterii economice din ultimii ani, au fost grav afectate de problemele din pietele bursiere si de lipsa de lichiditati, la nivel mondial.